IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
14:04 | 14 март 2015
Обновен: 13:36 | 24 април 2024

Ганди със статуя до Чърчил в Лондон

Монументът бе открит от британския премиер Камерън

По материала работи: Златина Добрева
Ганди със статуя до Чърчил в Лондон

Статуя на Махатма Ганди бе открита днес в центъра на Лондон, близо до тази на Уинстън Чърчил, предаде АФП.
Статуята е издигната пред парламента, в сянката на часовниковата кула Биг Бен, след статуите на личности като Нелсън Мандела и Ейбрахам Линкълн. Бронзовият монумент се намира недалеч от статуята на Уинстън Чърчил - неговия заклет враг, който дори заявил, че се надява духовният водач на индийското движение за независимост да умре в резултат на гладната си стачка.
През 1931 г. бившият британски премиер представя инициатора на движение за несъдействие, ненасилие и мирна съпротива като "полугол факир". Според биографите му Чърчил дори предложил Ганди "да бъде стъпкан от огромен слон" и така да бъде наказан за дейността си срещу британското колониално владичество.
Статуята бе открита от индийския министър на финансите Арун Джайтли в присъствието на внука на Ганди Шри Гопалкришна Ганди и на британския премиер Дейвид Камерън, посочва БГНЕС. Тя е израз на почит към една от най-важните личности в световната история. Поставяйки Махатма Ганди на този площад ние му осигуряваме вечно присъствие в нашата страна, заяви Камерън.

Коментари

Новини Варна