IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
15:34 | 14 март 2015
Обновен: 13:52 | 24 април 2024

Руснаци изобретиха лек срещу алкохолизма

Препаратът трябва да се появи на пазара през 2017 г.

По материала работи: Златина Добрева
Руснаци изобретиха лек срещу алкохолизма

В Научноизследователския институт за психично здраве в Томск са започнали изпитанията на уникалния препарат срещу алкохолизъм "Оделепран", съобщи "НГС Томск". Изследвания са показали, че той намалява консумацията на алкохол с 30 процента.
Медикаментът блокира опиоидните рецептори на тялото, намалява чувството на еуфория, предизвикано от алкохола. Тоест, благодарение на препарата алкохолиците престават да изпитват удоволствие от спиртните напитки, а веригата, свързана с чувството за награда, се разкъсва.
В резултат консумацията на алкохол става по-контролирана и постепенно губи характера си на непреодолимо влечение.
Руската разработка освен ефективна е и нетоксична, твърдят специалистите.
В Научноизследователския институт за психично здраве в Томск ще бъде оценена ефективността на препарата върху конкретен пациент по време на лечение на основните стадии на алкохолизма, в това число и на етапа на злоупотреба със спиртните напитки и формиране на зависимост към тях.
"Оделепран" трябва да се появи на пазара през 2017 г. На този етап учените канят за изпитанията доброволци, пише днес.бг, като се позовава на БТА.
Участието е безплатно, амбулаторно, анонимно и напълно поверително.

Коментари

Новини Варна