IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:45 | 15 март 2015
Обновен: 22:19 | 7 май 2024

САЩ ще останат в Афганистан поне до края на годината

Парламентът в Кабул е гласувал резолюция с призив янките да не си отиват

По материала работи: Лиляна Трънкова
САЩ ще останат в Афганистан поне до края на годината

САЩ възнамеряват да се откажат от съкращаване до края на годината военната си групировка в Афганистан, съобщи Reuters. По информация на Associated Press през следващата 2016 г. в страната ще останат почти 10 хиляди американски военнослужещи.Тази групировка се намира и сега в Афганистан, но преди това Пентагонът обеща да я съкрати почти двойно до 5500 души.

Решението за запазване на досегашната численост се свързва с молбата на афганистанския президент Ашраф Гани. Оповестяването на новия график за изтегляне ще бъде обявен до края на месеца по време на планираното посещение на афганистанския лидер в САЩ.

АР уточнява, че за запазване на групировката се изказват много американски политици, включително сенаторът Джон Маккейн. Съветникът по национална сигурност Сюзън Райс обаче настоява за спазване на предишния график за евакуация.

През ноември 2014 г. парламентът на Афганистан с абсолютно мнозинство прие резолюция, която призовава САЩ и НАТО да запази войски с численост до 12 000 военнослужещи за поддръжка на местната армия. Официален Кабул счита, че тези сили ще са достатъчни да бъдат сдържащ фактор за настъпление на талибаните.

На самия Обама политически не му е изгодно да запази групировката с досегашната численост. В своите предизборни изяви той обеща да прекрати продължителната война и към края на президентския си мандат напълно да изведе подразделенията от Афганистан и от Ирак. В тази връзка американските медии не изключват компромисното решение от страната да бъдат изведени символичен брой войници./БЛИЦ

Коментари

Новини Варна