IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Свят
09:53 | 15 март 2015
Обновен: 13:33 | 24 април 2024

Унищожените статуи от музея в Мосул били копия

В интернет се появиха за продан артефакти, откраднати от ИД

По материала работи: Лиляна Трънкова
Унищожените статуи от музея в Мосул били копия

Статуите, унищожени от джихадистите от групировката Ислямска държава в музея на античното изкуство в град Мосул в Ирак, са били копия на оригинални творби, пише в. "Кориере дела сера".

След появили се информации в медиите по този въпрос, новината потвърди директорът на Националния музей на Ирак в Багдад Каис Хюсеин Рашид.
Една от най-древните джамии в Ирак бе взривена от ИД

"Статуите там бяха копия, оригиналите са тук в Багдад", заяви Рашид. Така почитателите на антиките могат да си отдъхнат с облекчение.

На 26 февруари ИД разпространи видео в Туитър, в което в продължение на пет минути се вижда как джихадистите
разрушават с чукове антични статуи в музея в Мосул. Тази акция беше определена от ИД като най-голямото разрушаване на идоли в съвременната епоха. ИД каза, че стойността на унищожените статуи е 500 милиона долара.

Новината, че ИД бъркат в оценката си потвърди и Фаузи ал Махди, началник на отдела за антиките към Агенцията за културно наследство на Ирак.

"Нито една от унищожените от ИД статуи, които се виждат във видеото, не е оригинална", каза той. Според губернатора на Мосул Атил Нуафи, който живее в изгнание, обаче сред унищожените статуи и произведения на
изкуството в музея е имало не само копия, но и оригинали.

Джихадистите освен това са откраднали най-малко 7 оригинални произведения на изкуството, преди да унищожат музея. Същевременно в последните седмици в сайта за електронна търговия иБей и в други сайтове се предлагат все повече древни монети и керамични изделия, рисунки и бижута, плячкосани от ИД от археологически и културни обекти в Сирия и Ирак, посочва в. "Република".

От тази търговия джихадистите могат да спечелят десетки милиони евро, с които да финансират дейността си, да купуват нови оръжия и да засилват пропагандата си. (БТА)

Коментари

Новини Варна