IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
15:56 | 16 март 2015
Обновен: 23:58 | 25 април 2024

Майка отвлече децата си

Присъедини се към "Ислямска държава"

По материала работи: Деян Михайлов
Майка отвлече децата си

Живееща в Холандия чеченка отвела двете си малки деца в Сирия и се присъединила към джихадистката групировка "Ислямска държава", съобщи холандската прокуратура, цитирана от Ройтерс.

Това е първият по рода си случай в Холандия, отбелязва агенцията.

 
 

Бащата на децата, който е холандец и е разведен с майка им, не успял да осуети напускането на страната на 33-годишната жена, чиято самоличност не се съобщава. Те вероятно са прекосили Европа с фалшиви паспорти, както и с помощта на чуждестранни вербовчици.

Майката, която произхожда от размирната южна руска република Чечения, и двете й холандски деца, съответно на 7 и на 8 години, живеели в южния холандски град Маастрихт. От 29 октомври миналата година те били в неизвестност.

Ръководителят на ислямското училище, което децата посещавали, предупредил бащата, че майката е разполагала със самолетни билети за нея и децата й до Гърция. Смята се, че тримата понастоящем са в североизточния сирийски град Ракка, де факто столицата на обявения от "Ислямска държава" халифат. Холандската прокуратурата подозира, че жената е получила помощ от други хора при пътуването си, защото е успяла да се изплъзне на международна заповед за арест. Оттам посочват също, че са образували разследване по случая.

Десетки семейства са заминали от Холандия през последните две години, за да се присъединят към "Ислямска държава", но това е първият известен случай, в който единият родител заминава без съгласието на другия. Също така около десетина непълнолетни са заминали сами от Ниската земя, за да се влеят в редиците на джихадистката групировка.

Холандското министерство на правосъдието заяви, че има данни за общо 180 холандски джихадисти, заминали от страната за Сирия. Около 35 са се завърнали, а 21 са били убити в хода на гражданската война там, в която до момента са загинали над 200 000 души, а милиони бяха принудени да напуснат дома си.

Коментари

Новини Варна