IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
10:29 | 19 март 2015
Обновен: 17:43 | 24 април 2024

Съдът отказа да разследва Дилма Русеф

Oпозицията поиска дело за корупция

По материала работи: Златина Добрева
Съдът отказа да разследва Дилма Русеф

Върховният съд на Бразилия отклони искането на опозицията президентът на страната Дилма Русеф да бъде разследвана за корупция.
Искането бе издигнато във връзка с разрастващия се корупционен скандал около държавната енергийна компания "Петробраз". Заради нови и нови разкрития страната е залята от протести, на които бе поискана оставката на Русеф въпреки обещанието й, че замесените ще си получат заслуженото.
Официалният отказ на съда е мотивиран с "технически грешки" в подаденото заявление. То бе представено от депутатите на Народната социалистическа партия при подкрепата и на други опозиционни партии. За разследване на Русеф, оглавявала "Петробраз" в продължение на 7 години, се обяви и бившият кандидат за президент Аесиу Невис.
В основата на корупционния скандал са неколцина високопоставени функционери от управляващата Партия на труда, излъчила Русеф. В края на м.г. стана известно, че от името на "Петробраз" те са подписвали договори, получавайки по 3% комисионна за всеки контракт. Средствата са били използвани за подкупи на политици и висши държавни чиновници.
Чрез корупционната схема са били "усвоени" около 10 млрд. бразилски реала (3,8 млрд. долара). Най-много пари лапнал бившият шеф на "Петробраз" Паулу Роберто Коща, понастоящем под арест. Поради липса на достатъчно място за пачките банкноти, пристигащи ежедневно с куфари у дома му, Коща пресушил басейна си и го превърнал в трезор, пише БГНЕС.

Коментари

Новини Варна