IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
20:12 | 19 март 2015
Обновен: 17:36 | 24 април 2024

Испанец и тунизиец се крили цяла нощ в "Бардо", мислели че терористите са вътре

Четирима арестувани за връзка с атентаторите

По материала работи: Лиляна Трънкова
Испанец и тунизиец се крили цяла нощ в "Бардо", мислели че терористите са вътре

Четирима души са арестувани по подозрение, че имат директна връзка с атентата в музея „Бардо” в столицата на Тунис. Окончателният брой на загиналите при нападението на двама въоръжени с автомати „Калашников” мъже е 23, съобщава Би Би Си.Един от двамата нападатели – Ясин Лаабиди, е познат на властите. Той и съучастникът му Хатем Качнауи бяха убити от силите за сигурност при щурма на музея.

Изненадващо днес в окървавения музей бяха открити двама души. Това са испански турист и местен музеен работник, които се укривали в сградата цяла нощ, защото мислели, че терористичната атака не е приключена. Те бяха намерени от полицаи, извършващи оглед на мястото.

20 от загиналите са чуждестранни туристи от европейски, азиатски и южноамерикански страни. До момента изясняването на броя и националността на жертвите е затруднено, тъй като не е ясно дали в съобщената от правителството бройка – 23, са включени и терористите. Все пак засега е известно, че са загинали най-малко трима тунизийци, петима японци, четирима италианци, двама колумбийци, двама испанци и по един гражданин на Великобритания, Австралия, Франция и Полша.

Самоличността на арестуваните днес четирима заподозрени още не е съобщена. Междувременно от президентството обявиха, че части на армията и силите за сигурност ще бъдат разположени в цялата страна с цел противодействие на тероризма.

В официално изявление от институцията заявиха, че страната е изправена пред „извънредни обстоятелства” и добавиха, че „терористичните действия сега са се преместили от планините в градовете”. „След като се срещна с въоръжените сили, президентът реши големите градове да бъдат подсигурени от армията”, се казва в съобщението.

Коментари

Новини Варна