IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
21:02 | 19 март 2015
Обновен: 18:51 | 24 април 2024

Франция развързва ръцете на службите си срещу ИД

Терористичната заплаха е на най-висше ниво, рече Валс

По материала работи: Лиляна Трънкова
Франция развързва ръцете на службите си срещу ИД

Терористичната заплаха е на най-висшето ниво. Нито една страна не е защитена. Нито едно общество не е пощадено. С тези думи френският премиер Манюел Валс представи днес във френския парламент проект на закон, който засилва значително правомощията на разузнавателните служби в тяхната борба с джихадистките мрежи, предаде Франс прес.

"Атентатът в Тунис, в който загинаха най-малко 21 души, е нов знак, че светът се променя, че нищо не е като преди", подчерта френският премиер. Проектът на закона, който Валс представи днес, цели да засили средствата, с които разполагат шестте френски разузнавателни служби в борбата с тероризма.

Според текста разузнавателните служби ще могат да проникват в терористични групи и да следят предполагаеми терористи. Това ще става благодарение на така наречени административни разрешения, без да е необходимо да се минава през съда.

Разузнавателните служби ще могат също така напълно законно от съображения за сигурност да прехващат имейли и телефонни разговори на заподозрени и да проверяват тяхното съдържание.

Проектът на закона предвижда също така прибягването до нови технологии, позволяващи на агентите на разузнаването да поставят микрофони, камери и устройства за проследяване на заподозрените. Агентите на разузнавателните служби могат също да прибягват до шпионски софтуерни програми, които ще изпращат чрез имейл или ще инсталират на компютрите на предполагаемите заподозрени.

Чрез тези програми се регистрира всеки удар по клавиатурата, който извършва заподозреният, без той дори да подозира това.

Проектът на закон ще позволи също така да се използват и специални устройства за подслушване, които ще прехващат в даден периметър всички телефонни комуникации и ще проследяват движението на потребителите на мобилни телефони.

Проектът на закон вече породи критики на защитници на правата на човека. Лигата за човешките права смята, че законът ще въведе система, която ще убие свободите. Адвокатската колегия на Франция пък твърди, че в закона има пропуски и че той е изготвен без предварително съгласуване с представителите на съдебната система.

Манюел Валс обаче уверява, че проектът на закона не е френски вариант на законодателството за борба с тероризма, прието в САЩ след атентатите от 11 септември 2001 г. Но той подчертава необходимостта да се следят по-добре и по-отблизо джихадистките среди. Във Франция 1900 души са замесени в джихадистки терористични мрежи, казва Валс. /БТА/

Коментари

Новини Варна