IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
20:59 | 22 март 2015
Обновен: 21:28 | 24 април 2024

Русия се озъби на Дания

Кремъл напомни на скандинавската държава, че има ядрени оръжия

По материала работи: Деян Михайлов
Русия се озъби на Дания

Русия заплаши Дания с ядрена атака, ако страната се присъедини към противоракетния щит на НАТО, съобщи в. “Дейли телеграф”.

“Не мисля, че датчаните напълно разбират последиците от присъединяването на страната си към оглавявания от САЩ противоракетен щит. Ако това се случи, военните им кораби ще станат мишена за руските ядрени ракети”, заяви руският посланик в Дания Михаил Ванин. Дипломатът призова Копенхаген да не се присъединява към ПРО на НАТО, която руската страна смята за заплаха за сигурността си.

Външният министър на Дания Мартин Лидегорд определи изказването на Ванин като неприемливо. “Разгърнатият противоракетен щит има отбранителен характер и не е насочен към Русия. Ние не сме съгласни с Москва за много неща, но е важно да не се нагнетява напрежението”, заяви той.

Руската заплаха идва 8 месеца след като Дания обяви, че ще участва в системата за противоракетна отбрана на НАТО. За тази цел датските власти казаха, че ще инсталират специални радарни системи на една или повече от своите фрегати.

Междувременно руският президент Владимир Путин е готов да пусне свръхзвуков бомбардировач към Великобритания, съобщи в. “Дейли мейл”. Той можел да се справи и с най-бързите изтребители на Кралските военновъздушни сили. Самолетът, известен като “Белия лебед”, се връща в състава на руските части след основен ремонт в дизайна. Информацията за това идва месец след като руски бойни самолети преминаха близо до Корнуол и предизвикаха сериозна тревога за сигурността на Острова. 

Коментари

Новини Варна