IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
16:35 | 30 август 2020
Обновен: 03:43 | 4 май 2024

Минните води в Донбас - екологично бедствие по-страшно от Чернобил

Украйна в страх: Няма време за мислене. Много мини са наводнени и изоставени на съдбата

По материала работи: Слав Велев
Минните води в Донбас - екологично бедствие по-страшно от Чернобил

Ситуацията с минните води в Донбас може да доведе до още по-голямо екологично бедствие от аварията в атомната електроцентрала в Чернобил. Витолд Фокин, първият министър-председател на независима Украйна, заместник-ръководител на украинската делегация в Тристранната контактна група за Донбас, заяви това в интервю за Страна.ua, предаде "Стандарт".

 

„Сега, когато Донбас по същество е унищожен, всички негови съоръжения и инфраструктура са унищожени, т.е. назрява екологична катастрофа. Няма време за мислене. Много мини са наводнени и изоставени на съдбата. Повече от 400 водокаптажа и шламохранилища са препълнени “, обясни той.

 

Според Фокин в близко бъдеще е необходимо да се вземат мерки за предотвратяване на евентуална катастрофа. Ако това не бъде направено, отбелязва той, водата ще напълни всички местни реки и езера, и ще навлезе в Азовско и Черно морета.

 

„Много хора си затварят очите за това, но предстоящото бедствие може да стане неизмеримо по-голямо от аварията в Чернобил“, заключи Фокин.

 

 

Коментари

Новини Варна