IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
21:51 | 2 април 2015
Обновен: 11:13 | 25 април 2024

Намериха и втората черна кутия на разбилия се Airbus A320

Лубиц търсил в интернет информации за самоубийства и системите за сигурност на вратите на пилотските кабини

По материала работи: Слав Велев
Намериха и втората черна кутия на разбилия се Airbus A320

Втората черна кутия на разбилия се самолет на германската авиокомпания "Джърмануингс" беше открита днес, предадоха Франс прес и ТАСС, като се позоваха на прокурора на френския град Марсилия Брис Робен.

 

Състоянието на намерената днес втора черна кутия на разбилия се във френските Алпи германски самолет дава разумна надежда, че тя е използваема въпреки повредите, заяви френският прокурор Брис Робен, цитиран от "Франс прес" и "Ройтерс". Кутията съдържа 500 параметъра, между които данни за височината, скоростта и режима на двигателите.

 

Досега са изолирани 150 ДНК профили от намерените останки от катастрофата на разбилия се самолет, които ще могат да бъдат сравнени с ДНК-пробите, предоставени от семействата на загиналите, добави прокурорът, разследващ катастрофата. Той каза, че при всяко идентифициране на ДНК близките ще бъдат незабавно уведомявани.

 

Първата черна кутия беше намерен в деня на самата катастрофа и анализът на данните от нея позволи на разследващите да установят, че в момента на катастрофата първият пилот е бил извън пилотската кабина, вторият пилот се е заключил вътре и както изглежда умишлено е разбил самолета. В катастрофата загинаха 150 души.

 

Не знаели за депресията на Лубиц?

 

В "Джърмануингс" не са знаели, че вторият пилот на разбилия се миналата седмица във Френските Алпи самолет е страдал от депресия по време на обучението си за летец. Това предаде "Асошиейтед прес", като се позова на днешно изявление на говорителка на компанията. Разследващите смятат, че вторият пилот Андреас Лубиц е заключил капитана на самолета "Еърбъс" А320 извън кабината и преднамерено е разбил полет 9525 във френския планински склон на 24 март по време на курс от Барселона за Дюселдорф.

 

От германската авиокомпания "Луфтханза", която е собственик на "Джърмануингс", потвърдиха във вторник, че са знаели, че преди шест години Лубиц е преминал през период на "тежка депресия", преди да завърши обучението си за пилот, отбелязва Асошиейтед прес. "Не сме го знаели", каза Ванеса Торес, говорителка на компанията "Джърмануингс", която наема Лубиц през септември 2013 г. Говорителката отказа да обясни това несъответствие, аргументирайки се с продължаващото разследване. Торес отбеляза, че от "Луфтханза" са заявили, че Лубиц е разполагал с "напълно валидно медицинско удостоверение 1-ви клас" в деня на катастрофата.

 

Германия създаде комисия, която да преоцени процедурите за авиационна безопасност

 

Властите в Германия започнаха преоценка на процедурите за авиационна безопасност, като сформираха днес комисия от представители на държава и авиокомпаниите, която да намери средства за предотвратяване на случаи като катастрофата на самолета на "Джърмануингс" във Френските Алпи, предаде ДПА.

 

Комисията ще проучи внимателно резултатите от криминалните разследвания във Франция и Германия относно причините за катастрофата на 24 март, в която загинаха всичките 150 човека на борда. Освен това членовете на новия орган ще трябва да установят дали са необходими промени в системите за заключване на пилотските кабини, както и в процедурите на медицинските прегледи на пилоти, за да бъдат откривани психологически отклонения в поведението им. Съръководители на комисията са Федералната служба по авиация (Luftfahrt-Bundesamt), германският регулаторен орган в авиацията, и асоциацията на авиопревозвачите (Bundesverband der Deutschen Luftverkehrswirtschaft) и ще включва шефове от съюза на пилотите и стюардите и експерти по авиационна медицина.

 

На пресконференция в Берлин президентът на обединението на авиокомпаниите Клаус-Петер Зийглох предупреди, че не трябва да се бърза с решенията. "Важното е да не правим прекалено прибързани препоръки", каза той. По думите му необмислените промени може да създадат нови празнини в безопасността. Федералният министър на транспорта Александер Добринт отказа да отговори до каква степен може да бъде предотвратена катастрофа като тази в Алпите. "Ще трябва да почакаме за констатациите на прокуратурата", каза той. Добринт отбеляза, че би желал да бъде възстановена проверката на личните документи на пътниците по европейските полети, така че при катастрофа да има бързо достъпни данни за службите на земята.

 

Лубиц търсил в интернет информации за самоубийства и системите за сигурност на вратите на пилотските кабини

 

Вторият пилот на разбилия се самолет на авиокомпания "Джърмануингс" е проучвал в интернет методи за самоубийство и информации за системите за сигурност на блиндираните врати на пилотските кабини на самолетите, предадоха световните агенции, като се позоваха на информация на прокуратурата на германския град Дюселдорф.

 

Проучванията са били направени от Андреас Лубиц в дните преди самолетната катастрофа на 24 март. Тези изводи прокурорите са направили след анализ на лаптопа, конфискуван от апартамента на Лубиц. Те са успели да възстановят данните за това какви информации той е търсил в интернет в периода 16 март - 23 март. Разследващите смятат, че 27-годишният Лубиц нарочно се е заключил в пилотската кабина на самолета на "Джърмануингс" и е разбил самолета в планински склон във Френските Алпи.

 

Източник: Fbr.bg

Коментари

Новини Варна