IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
10:47 | 3 април 2015
Обновен: 12:02 | 25 април 2024

Гърция въвежда паралелна валута?

Страната не разполага с достатъчно пари, за да плати на МВФ

По материала работи: Златина Добрева
Гърция въвежда паралелна валута?

Гърция подготвя радикални планове да национализира банковата система на страната и да въведе паралелна валута за плащане на сметки, пише The Telegraph.
Източници, близки до управляващата партия СИРИЗА заявиха, че правителството е решено да запази функциониращи публичните услуги и да плати пенсиите, макар средствата в хазната да са на критично ниско ниво.
Гърция вече не разполага с достатъчно пари, за да плати на Международния валутен фонд 458 милиона евро на 9 април и да покрие плащанията си за заплати и осигуровки, освен ако еврозоната не се съгласи да отпусне поредния си транш.
Радикалното лявото правителство на СИРИЗА предпочита да ограничи споровете с кредиторите от Евросъюза, но първите плащания, които са крайно належащи, са към МВФ, пише днес.бг.
"Ние сме ляво правителство. Ако трябва да изберем неизпълнение на ангажиментите ни пред МВФ и неизпълнение на ангажиментите ни пред народа, но това няма да е трудно решение", каза високопоставен представител в Атина.

Коментари

Новини Варна