IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
09:59 | 5 април 2015
Обновен: 09:44 | 28 април 2024

Техеран може да възобнови ядрените дейности

Това ще стане, ако Западът се оттегли от договореностите

По материала работи: Деян Михайлов
Техеран може да възобнови ядрените дейности

Техеран ще може да се върне към ядрените си дейности, ако Западът се оттегли от споразумението, което трябва да бъде финализирано през юни. Това заяви вчера в телевизионно интервю иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Асошиейтед прес.

Зариф, който е и главният преговарящ на страната си по ядрения въпрос, каза в токшоу по иранската държавна телевизия, че Техеран има силата да предприеме "съответните действия" и "ще може да се върне" към ядрената си програма на предишните равнища, ако другата страна не спази споразумението.

По думите му рамковото споразумение по ядрения въпрос, което Иран и шестте световни сили обявиха в четвъртък в Швейцария, няма да има задължителен характер, докато не се изработи окончателен документ до крайния срок 30 юни. Според Зариф ако бъде финализирано, споразумението ще анулира всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН срещу иранската ядрена програма и ще доведе до вдигане на санкциите на САЩ и Европейския съюз.

Асошиейтед прес отбелязва, че изказването на Зариф изглежда е насочено към хардлайнерите в Иран, които силно се противопоставят на рамковото споразумение, определяйки го като добро за Запада и катастрофа за страната им. Агенцията допълва, че въпреки критиките на хардлайнерите споразумението е било подкрепено от иранския елит в голямата му част, включително от президента Хасан Рохани.

По думите на Зариф Иран е "ангажиран" към изпълнението на своята част от всякакво финално споразумение, при положение че западните страни изпълнят своите обещания.

В телевизионното интервю Зариф "възрази" срещу това, че държавният секретар на САЩ Джон Кери е използвал понятието "замразяване" вместо "прекратяване" във връзка със санкциите срещу Иран в изявлението си по повод споразумението от четвъртък. Дипломат номер едно на Техеран отдаде тези действия на американския си колега на опит за потушаване на споровете между правителсвото на президента Обама и Конгреса по отношение на споразумението.

Според Зариф споразумението показва, че Западът не може да спре иранската ядрена програма, за която Иран настоява, че е за мирни цели като производство на електроенергия и лечение на рак. Западните страни подозират, че програмата има военно измерение. Без да назовава никоя страна, Зариф увери съседите на Иран като Саудитска Арабия, които се опасяват от ядрените амбиции на страната му, че Техеран не търси регионална доминация и ядрено оръжие.

Коментари

Новини Варна