IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
20:26 | 5 април 2015
Обновен: 15:55 | 25 април 2024

Гласят бившия кмет на Ню Йорк за градоначалник на Лондон

Според сп. "Форбс", състоянието на Блумбърг е 35,5 милиарда долара

По материала работи: Юлиян Атанасов
Гласят бившия кмет на Ню Йорк за градоначалник на Лондон

Бившият кмет на Ню Йорк, милиардерът Майкъл Блумбърг, може да вземе участие в следващите избори за кмет на Лондон, които ще се проведат през май 2016 година, съобщават американски медии, пише БГНЕС. Да се впусне в предизборната надпревара Блумбърг е убеждаван от редица влиятелни британски консерватори, като Стив Хилтън, който е близък съветник на британския премиер Дейвид Камерън. "Би било чудесно, ако Блумбърг стане кмет на Лондон. Именно от такъв прагматичен и устремен към решаването на проблемите лидер е нужен на този град", цитира думите на Хилтън в. "Ню Йорк пост". Според вестника, Блумбърг е обсъждал възможността да се впусне в надпревара със своя близък приятел, сегашният кмет на Лондон Борис Джонсън. Джонсън е роден в Ню Йорк през 1964 година. Както той се е шегувал, двамата с Блумбърг някога може да си "сменят местата."
Блумбърг имаше като кмет на големия американски метрополис три последователни мандата – от 2002 до 2013 година. На 1 януари 2014 г. бе заменен на този пост от Бил де Блазио. След това Блумбърг, който е голям англофил, започна да прекарва много време в Лондон и да инвестира в града огромни средства. Той построи небостъргач, наречен Bloomberg Palace. Бившият кмет на Ню Йорк притежава в Лондон имение на стойност 20 милиона долара. Той е член на борда на директорите на известната лондонска галерия Serpentine. През 2014 г. кралица Елизабет II даде на Блумбърг рицарско звание за "предприемаческата и благотворителната му дейност."

Блумбърг не е нито британски поданик, нито гражданин на Европейския съюз, и следователно няма право да се кандидатира за кмет на Лондон. Въпреки това, както отбелязват медиите, това не би трябвало да е проблем, тъй като е инвестирал в Обединеното кралство над 745 милиона долара, което ще му позволи, ако поиска, бързо да стане британец. И двете дъщери на бившия кмет, 36-годишната Ема и 32-годишната Джорджина, както и бившата му съпруга Сюзън Браун, са родени в Обединеното кралство и са британски поданици.
Според сп. "Форбс", състоянието на Блумбърг е 35,5 милиарда долара.

Коментари

Новини Варна