IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
10:48 | 6 април 2015
Обновен: 15:49 | 25 април 2024

Ръст на петрола с над 3%

Саудитска Арабия "цака" пазарите в Азия

По материала работи: Борис Проданов
Ръст на петрола с над 3%

В началото на днешната търговия фючърсите на петрола се повишават с над 3% като реакция на решение на Саудитска Арабия да повиши за втори пореден месец своите доставни петролни цени за Азия, което се възприема като сигнал за по-добро търсене на “черното злато“ в региона.Подкрепа за днешния ръст на суровия петрол оказва и слабостта на долара на валутния пазар в резултат на петъчните разочароващи данни за американския пазар на труда през март. Новината в края на миналата седмица за постигнато историческо предварително споразумение относно ядрената програма на Иран доведе до първоначален солиден спад на петролните цени.

 

Но според редица анализатори ще отнеме няколко месеца, преди износът на ирански петрол да се повиши в значителна степен и да доведе до увеличение на и без това солидното настоящо свръхпредлагане. Дори ако бъде постигнато окончателно споразумение относно ядрената програма на Иран до 30-и юни, ние не очакваме каквото и да е физическо влияние на петролните пазари преди 2016-а, посочват анализатори на банката Morgan Stanley.

 

Според тях, ако бъдат вдигнати санкциите спрямо Техеран, иранския износ на петрол може да нарасне с “едва“ 500 хиляди до 700 хиляди барела на ден, визирайки много слабите инвестиции в петролния сектор на Иран. През уикенда Саудитска Арабия пък повиши за втори пореден месец цените на суровия петрол, изнасян за азиатските пазари, което допринесе за скок на фючърсите на петрола сорт брент с доставка през май с 3,15% към 56,68 долара за барел, докато аналогичните фючърси на американския лек суров петрол се повишават с 3,38% към 50,80 долара за барел.

Коментари

Новини Варна