IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
16:35 | 17 октомври 2020
Обновен: 10:46 | 12 април 2024

Съветът за сигурност на ООН се събира заради Нагорни Карабах

Двете страни в конфликта си разменят обвинения за атаки и жервти

По материала работи: Слав Велев
Съветът за сигурност на ООН се събира заради Нагорни Карабах

По искане на Русия, САЩ и Франция на 19 октомври ще се проведат закрити консултации в Съвета за сигурност на ООН относно ситуацията в Нагорни Карабах, съобщава агенция „Интерфакс”, предаде БГНЕС.

 

По-рано Съветът за сигурност проведе такива консултации във връзка с ескалацията на конфликта в спорната територия. В резултат на срещата на 29 септември членовете на Съвета за сигурност призоваха Азербайджан и Армения да прекратят незабавно бойните действия и да възобновят преговорите. В резултат на продължителни преговори в Москва страните в конфликта се договориха за прекратяване на огъня от 10 октомври, но още същия ден Баку и Ереван си отправиха взаимни обвинения за нарушаване на примирието.
 

През изминалата нощ Баку обвини Ереван за нанесени ракетни удари срещу градовете Гянджа и Мингечевир, в резултат на които са загинали повече от 10 души, а повече от 40 са ранени.
 

От своя страна, Министерството на външните работи на Армения заяви, че азербайджански дронове са нанесли удари по военни обекти в южната част на страната, вследствие на което е разрушена цивилна инфраструктура, но жертви и пострадали няма.
 

От Министерството на отбраната на Азербайджан отричат за такава атака. 

Коментари

Новини Варна