IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
14:15 | 29 октомври 2020
Обновен: 23:53 | 25 април 2024

Признаваме македонския език и идентичност, ако те признаят, че историческите им основи са български

Това е било завоалираното резюме на компромиса

По материала работи: Слав Велев
Признаваме македонския език и идентичност, ако те признаят, че историческите им основи са български

България ще признае македонския език и македонската идентичност, ако Северна Македония признае, че исторически те произтичат от български основи, пише в. "Сега". Такъв компромис е предложил вчера българският посланик в ЕС на заседанието на съвета на посланиците (КОРЕПЕР) в Брюксел, съобщи днес електронното издание "Политико", като се позова на "високопоставен дипломат".

 

Външната министърка Екатерина Захариева заяви, че "както ние признаваме реалността, така и те трябва да признаят миналото". Това е било завоалираното резюме на компромиса, за който е бил инструктиран постоянният ни представител (посланикът) в ЕС Димитър Цанчев. В изявлението си Захариева изтъкна: "Въпреки многото спекулации в пресата, преди всичко в Република Северна Македония - нито сме искали промяна на конституцията, каквито неща се чуха там, нито нашите претенции са нови, нито пък сме оспорвали правото за самоопределяне и правото на всеки един гражданин, включително и на гражданите на Република Северна Македония, нито правото да наричат езика както искат".

 

България бе единствената пречка, която поставяше под въпрос даването на зелена светлина за начало на преговори между ЕС и РС Македония. Решението трябва да бъде гласувано на 10 ноември на заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси и сега зависи само от Скопие дали ще изпусне този шанс, след който не е ясно кога изобщо отново ще бъде на дневен ред в Брюксел.

 

Според "Политико", което е американско издание, базирано в Брюксел, предложената сделка е следната: "България ще признае македонския като един от официалните езици на страната, а също ще признае македонската идентичност. В отговор Северна Македония ще трябва да признае "историческата истина", както е дефинирана от София, и да приеме, че съществуват български исторически основи, върху които са създадени македонската идентичност и официалният език."

Коментари

Новини Варна