IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
09:33 | 4 ноември 2020
Обновен: 06:58 | 5 май 2024

Три са условията пред Северна Македония, за да я пуснем в Европата

По материала работи: Ставри Таргов
Три са условията пред Северна Македония, за да я пуснем в Европата

България все още не е готова да даде зелена светлина на Северна Македония за членство в ЕС и преговорната рамка. Страната ни продължава да държи на три условия, които да бъдат включени в нея, преди тя да бъде одобрена на 10 ноември от външните министри на заседанието на Съвета по общи въпроси.

Това стана ясно от думите на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева на брифинг по темата, като позицията на страната ни е била обсъдена и при 40-минутен видеоразговор на премиера Бойко Борисов с немския канцлер.

На него премиерът посочил: „Аз и България сме благодарни за ангажимента на Германското председателство и лично на Вас за търсенето на формули, които да позволят началото на преговорите на Република Северна Македония за членството в Европейския съюз“. И изразил увереност, че с помощта на Германия, особено по време на нейното председателство на Съвета на ЕС, ще бъдат постигнати верни и правилни решения по темата.

На брифинга пък Захариева обясни, че преди ден е била в Берлин, където със съдействието на германския външен министър Хайко Маас и с неговия колега по европейските въпроси Михаел Рот, е имало над 5 часа преговори със северномакедонската страна.

Тя от своя страна е била представена от външния министър Буяр Османи и вицепрмеиера Никола Димитров. Германия, която в момента председателства Съвета на ЕС пък е влязла в ролята на парламентьор. България иска в текста на преговорната рамка да се включи формулата за езика от договора от 2017-та, където става дума за официален език, който се говори в страната, а не за македонски. Другата възможност е да се признае еволюцията и генезиса на езика.

Относно това Захариева даде да се разбере, че има сближаване на позициите, но очакват да видят какъв ще е крайният вариант на текста.

Второто условие е македонските власти ясно да декларират, че няма да подкрепят териториални и малцинствени претенции от страна на държавни органи, в това число и пред други евроорганизации. Третото изискване е в рамката да се запише, че трябва да се приеме гаранционен план за изпълнението на договора за приятелство от 2017 г.

Захариева подчерта също, че през последната година се наблюдава системно и трайно неспазване на договора и това се отнасяло не само за историческата комисия, която не била заседавала близо 1 г. Захариева поясни, че има много инфраструктурни обекти, сред които коридор 8, по които има забавяне, отделно се правели и административни пречки пред БГ инвеститори.

По думите й дори и за 25 или 45 исторически личности да се разберат , ако те останат на хартия, няма да има ефект. Именно затова ние искаме следваща стъпка и затова не можело да си затваряме очите.

Поясни, че предложението ни за рамковата позиция трябва да мине през МС, ще бъде предложена и пред НС. Според нея най-оптималният вариант е нашите условия да се включат в преговорната рамка, а евентуално след това ако се налага, да се подпише двустранен протокол.

Към този момент доверието на София към Скопие е изгубено, заяви на свой ред военният министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Той припомня, че от октомври 2019 г. насам има Рамкова позиция, утвърдена и от българския парламент, която ясно дефинира сроковете и условията, при които България ще подкрепи членство на Северна Македония в ЕС.

Нито едно условие от нея не било спазено от македонската страна, особено за напредък в работата на двустранната историческа комисия. По-късно темата коментира и президента Румен Радев, който заяви, че членството на Северна Македония в ЕС е важно за нас, но с ясни граници.

Не може да ипотекираме нашата национална идентичност, заяви Радев. По думите му вялите декларации за език и идентичност са само част от проблема, съобщава "Монитор".

Коментари

Новини Варна