IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
11:20 | 7 ноември 2020
Обновен: 10:05 | 17 май 2024

На изборите в САЩ победиха... наркотиците

По материала работи: Слав Велев
На изборите в САЩ победиха... наркотиците

Аризона, Монтана, Ню Джърси, Мисисипи и Южна Дакота - всички те гласуваха за узаконяване на марихуаната. Орегон пък гласува за декриминализацията на кокаина и метамфетамините и на халюциногенните гъби за медицинска употреба, пише "Дневник".

 

Този страничен сюжет се разигра по време на изборите за президент на САЩ. "Наркотиците спечелиха много по време на американските избори," пише сп. "Вайс". Изданието отбелязва, че ударът срещу войната на наркотиците, нанесла непропорционална вреда на всички с различен от белия цвят на кожата.

 

В Мисисипи марихуаната се оказва достъпна за медицински цели, в Аризона, Монтана, Ню Джърси и Южна Дакота - и за удоволствие. Орегон на практика декриминализира всички наркотици, включително кокаин и хероин, редом с решението за гъбите, които са декриминализирани и във Вашингтон.

 

С всички тези стъпки се приближава възможността за декриминализация на марихуаната на федерално ниво - за медицински цели тя е достъпна в 33 щата, за други в 11. На практика няколко щата прокараха с гласуванията мерки, въпреки че традиционно се застъпват за войната срещу наркотиците, а чернокожи биват арестувани непропорционално много заради престъпления, свързани с употребата и притежанието им, пише "Вайс".

 

Джоунс Бонър, защитавала каузата за либералиация в Мисисипи и която управлява компания, работеща с коноп, обяснява, че семейството ѝ е било силно засегнато от войната срещу накротиците, тъй като чернокожи и други раси са непропорционално демонизирани и вкарвани в затвора, докато белите жънат икономически ползи от нея.

 

Според Мат Сътън, говорител на организаци, която иска промяна в законодателството за употреба на наркотици, мерките за декриминализация в Орегон може да намалят с 95% расовото неравенство при арестите. Сътън смята, че от зад подкрепата за такива мерки се крие усещането за икономически ползи - в Ню Йорк например узаконяването означава, че данъчните ползи няма да се жънат само през границата, в съседния Ню Джърси.

 

Всичко това подпомага дебата за възможността за узаконяване на канабиса на федерално ниво. Опонентът на президента Доналд Тръмп Джо Байдън е давал сигнали, че подкрепя декриминализацията на канабиса. Кандидатът за вицепрезидент Камала Харис пък бе спонсор на законопроекта за канабиса, известен със съкращението MORE, който би премахнал марихуаната от Закона за контролирани вещества, ограничаващ употребата ѝ. Същевременно прокарването на MORE е малко вероятно в Сената, ако републиканците задържат контрола си върху него.

 

Коментари

Новини Варна