IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
09:12 | 12 ноември 2020
Обновен: 21:06 | 10 април 2024

На европейския COVID фронт – ваксините най-рано през април догодина!

Разработват се правила за дефиниране на приоритетните групи за имунизация

По материала работи: Ставри Таргов
На европейския COVID фронт – ваксините най-рано през април догодина!

Първите ваксинации срещу COVID-19 в Европейския съюз биха могли да бъдат направени в първото тримесечие на 2021 г. при един оптимистичен сценарий, заяви директорката на Европейския център за контрол на заболяванията Андреа Амон, предаде АФП.

Ситуацията на фронта на коронавирусната епидемия на Стария континент е "много, много обезпокояваща" и "всички наши индикатори показват влошаване", допълни Амон. Тя призова европейците да спазват стриктно въведените ограничения по места, колкото и трудно да е това.

В настоящата ситуация може да отнеме повече време за намаляване на броя на случаите на зараза отколкото беше при първата вълна през март-април, подчерта Амон.

Относно пътя към първите ваксинации на територията на ЕС, тя каза, че той е все още дълъг и несигурен и може да отнеме няколко месеца.

"Ако сме оптимисти, първите ваксинации в ЕС може да бъдат направени в първото тримесечие на идната година, но не мога да бъдат по-точна", допълни тя.

Относно съобщението на компаниите Пфайзър и БиоНТех за 90-процентната ефикасност на разработваната от тях ваксина, Амон заяви, че това е обещаваща информация, но подчерта, че трябва да се изчака окончателната оценка на продукта.

След края на изпитанията в трета фаза Европейската агенция по лекарствата трябва да оцени резултатите и да даде или не разрешение за пускане на пазара на продукта, припомни Амон. След това ще трябва да започне производството и едва тогава може да започне ваксинирането.

По-рано вчера Европейската комисия обяви, че е одобрила договор с двете компании за закупуване на до 300 милиона дози от тяхната ваксина.

Поддържайки връзка с националните власти, Европейският център за контрол на заболяванията разработва сега правила за дефиниране на приоритетните групи за ваксиниране.

Амон подчерта, че става дума за уязвимите части на населението и за здравния персонал, но припомни, че тези групи са доста многобройни и е нужно от по-добро дефиниране на онези сред тях, на които трябва да се отдаде приоритет, съобщава "Монитор".

Коментари

Новини Варна