IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
15:15 | 22 ноември 2020
Обновен: 09:48 | 15 април 2025

Светът продължава да дебелее

Над 4 млрд. души ще бъдат с наднормено тегло до 2050 г.

По материала работи: Слав Велев
Светът продължава да дебелее

Снимка: Черно море/АРХИВ

 

Предупреждавайки за здравна и екологична криза със “смазващ мащаб”, експерти от Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата заявиха, че търсенето на храна в световен мащаб ще скочи с 50% до средата на века, погубвайки способността на Земята да поддържа природата.

 

Производството на храни вече използва три четвърти от пресните води в света и една трета от земята – и представлява до една трета от емисиите на парникови газове, съобщава АФП, предаде Радио Варна.

 

Предоставяйки дългосрочен преглед на променящите се хранителни навици в световен мащаб между 1965 и 2100 г., изследователите използват модел, за да прогнозират как търсенето на храна ще реагира на различни фактори като растеж на населението, стареене, нарастващи телесни маси, намаляваща физическа активност и увеличаване на загубите на храна. Те установяват, че ако хранителният бизнес продължи според настоящите тенденции, вероятно повече от 4 милиарда души, или 45% от световното население, ще са с наднормено тегло до 2050 година. Моделът прогнозира, че 16% ще бъдат със затлъстяване, в сравнение с 9% в момента сред 29% от населението с наднормено тегло.

 

“Нарастващите загуби на храна и нарастващата консумация на животински протеини означават, че въздействието върху околната среда на нашата земеделска система ще излезе извън контрол”, каза Бенджамин Бодирски, водещ автор на изследването, публикувано в „Nature Scientific Reports“. „Независимо дали парникови газове, замърсяване с азот или обезлесяване: ние излизаме извън лимита на възможностите на нашата планета“.

 

Въпреки че тенденциите варират в различните региони, авторите казват, че глобалните хранителни навици се отдалечават от храненето на растителна и нишестена основа и се приближават към по-богатите храни с високо съдържание на захар, мазнини и храни от животински произход, включващи силно преработени хранителни продукти.

 

В същото време проучването установява, че в резултат на нарастващото неравенство заедно с хранителните отпадъци и загуби – храна, която се произвежда, но не се консумира поради липса на съхранение или излишни покупки – около половин милиард души все още ще бъдат недохранени до средата на века.

 

“Има достатъчно храна по света – проблемът е, че най-бедните хора на нашата планета просто нямат доходи, за да я купуват”, каза съавторът Праджал Прадхан. „А в богатите страни хората не усещат икономическите и екологичните последици от пилеенето на храна“.

 

Междуправителствената група на ООН по изменението на климата предупреди в специален доклад миналата година, че човечеството ще се сблъсква с все по-болезнената връзка между продоволствената сигурност и повишаването на температурите в рамките на десетилетия, освен ако емисиите не бъдат ограничени и неустойчивото земеделие и обезлесяване бъдат спрени. 

Коментари

Новини Варна