IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Свят
14:35 | 23 ноември 2020
Обновен: 15:52 | 27 март 2024

Емил Радев с въпрос до ЕК относно безопасността на конското от Аржентина

Евродепутаът подкрепи инициатива за по-добър контрол върху храните в ЕС

По материала работи: Слав Велев
Емил Радев с въпрос до ЕК относно безопасността на конското от Аржентина

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и член на Интергрупата за защита на животните в ЕП Емил Радев се включи в инициатива за по-добър контрол върху храните в ЕС и по-стриктно спазване на стандартите за хуманно отношение към животните.

 

По предложение на датския евродепутат Аня Хазекамп членове на ЕП, сред които и Емил Радев, подкрепят писмен въпрос до Европейската комисия относно рисковете за безопасността на храните при внесено месо от откраднати и неидентифицирани коне от Аржентина.

 

Повод за инициативата е нов документален филм на AWF | TSB. Според разследване на неправителствената организация немаркирани и откраднати коне с фалшиви документи, включително болни и ранени животни, навлизат неконтролирано в хранителната верига чрез сборни центрове и кланици.

 

Докато хиляди тонове конско месо продължават да се внасят от Аржентина всяка година, „официалните одити на ЕС потвърдиха проблеми с проследяемостта. Последните разследвания, включени в този документален филм, доказват, че актуализираното аржентинско законодателство относно проследяването и хуманното отношение към животните не е променило това положение”, се изтъква в писмото до ЕК. В него се призовава да бъдат оценени и рисковете от замърсяване, произтичащи от отглеждането на коне близо до трупове в кланиците.

 

Ако представената в документалния филм информация не може да се оспори, евродепутатите настояват Комисията да прекрати незабавно вноса на конско месо от Аржентина.

Коментари

Новини Варна