IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
16:13 | 24 ноември 2020
Обновен: 08:38 | 26 април 2024

Еврокомисията купи 160 млн. дози ваксина срещу COVID-19

Всяка държава членка ще я получи по едно и също време, при същите условия

По материала работи: Ставри Таргов
Еврокомисията купи 160 млн. дози ваксина срещу COVID-19

Европейската комисия одобри днес договор с фармацевтичната компания "Модерна" за закупуването на 160 милиона дози ваксина срещу COVID-19 за страните от ЕС. "Модерна" е една от компаниите, които обяви, че ваксината ѝ е с близо 95% ефективност.

След като ваксината наистина бъде доказана като безопасна и ефективна, всяка държава членка ще я получи по едно и също време, при същите условия, заяви днес председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Това е шестият договор с фармацевтична компания, който Европейската комисия подписва. Според Брюксел европейците ще имат достъп до най-обещаващите бъдещи ваксини, които в момента се разработват.

Всички ваксини първо трябва да бъдат оценени от Европейска агенция по лекарствата (EMA). Те ще бъдат разрешени и пуснати на европейския пазар, само ако са безопасни и ефективни, напомнят от Еврокомисията, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна