IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
09:30 | 5 декември 2020
Обновен: 12:32 | 15 април 2024

Ваксина срещу COVID все още няма, а измамите започнаха

Европол предупреди за опасност от фалшификати

По материала работи: Слав Велев
Ваксина срещу COVID все още няма, а измамите започнаха

Полицейската служба на ЕС предупреди за риск от измами от страна на организираната престъпност, свързани с ваксини срещу COVID-19 , включително за възможността престъпници да продават фалшиви ваксини или да крадат пратки с истински, предаде Асошиейтед прес, предаде БНР.

Европол посочва, че криминални групи вече се канят да се възползват от възможностите, предоставени от коронавирусната пандемия.

"Щом веднъж една истинска ваксина навлезе на пазара, се очаква бързо да се появят и да се разпространят и нейни фалшиви версии", се казва в документ на службата. Като пример се посочва фалшива противогрипна ваксина, която Световната здравна организация (СЗО) открила в Мексико през октомври.

По същия начин може да се появят и "фалшиви ваксини срещу COVID-19 , представляващи значителна заплаха за общественото здраве, защото те може да бъдат в най-добрия случай неефективни, а в най-лошия - токсични, тъй като ще бъдат произведени в нелегални лаборатории без спазване на хигиенните стандарти", посочва Европол. В документа се предупреждава, че "фалшивите ваксини може да имат още по-сериозен негативен ефект, ако се стигне до нови епидемични взривове в общности, които се предполага, че са ваксинирани".

Европол призовава за бдителност, тъй като е възможно престъпници да се месят в процеса на разработване и разпределение на ваксините. Очаква се тази опасност да се засили, когато ваксините станат налични.

Европол предупреждава също, че има информация за криминални групи, които пускат реклами за пазаруване онлайн в т. нар. тъмна мрежа, "използвайки емблемите на реални фармацевтични компании, които са в последен стадий на изпитанията на своите ваксини". Възможно е също престъпниците да събират и пълнят отново използвани вече флакони с ваксина, ако те не са унищожени по правилата.

Коментари

Новини Варна