IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
09:58 | 7 декември 2020
Обновен: 23:00 | 14 май 2024

В Румъния социалдемократите с превес на изборите за парламент

Управляващите от Национално-либералната партия имат 25 процента

По материала работи: Ставри Таргов
В Румъния социалдемократите с превес на изборите за парламент


Румънските социалдемократи водят с 30 на сто от гласовете на провелите се вчера парламентарни избори. Управляващите от Национално-либералната партия имат 25 процента.

Румънските социалисти обаче е малко вероятно да се завърнат на власт въпреки доброто си представяне изборите, коментира агенция Франс прес. И допълва, че те са били белязани от рекордно ниска избирателна активност - едва 33 процента от имащите право на глас 18 милиона румънци.

Съгласно румънското законодателство, ако нито една партия не е спечелила над 50 процента от гласовете, президентът на страната може да възложи мандат за съставяне на правителство на която и да е от партиите, влезли в парламента.

Румънският президент Клаус Йоханис, който беше лидер на либералите, преди да бъде избран за държавен глава, неколкократно е заявявал, че няма да даде нов шанс на социалдемократите след управлението им в периода 2017-а - 2019 година, съобщава БНР.

Коментари

Новини Варна