IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Свят
12:10 | 12 декември 2020
Обновен: 04:01 | 23 април 2024

САЩ скоростно разреши ваксината на Pfizer

Съединените щати може да започнат още в понеделник ваксинацията

По материала работи: Слав Велев
САЩ скоростно разреши ваксината на Pfizer

Американската Агенцията за храните и лекарствата е дала извънредно разрешение за употреба на ваксината срещу коронавирус, разработена от американската компания Пфайзер и германската Бионтех,съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Съединените щати може да започнат още в понеделник ваксинацията с ваксината на компанията Пфайзер (Pfizer) след одобряването й от регулаторните власти, каза днес министърът на здравеопазването Алекс Азар, цитиран от Франс прес.

Първоначално наличните дози ще бъдат недостатъчни и ще бъдат внимателно разпределяни. САЩ се присъединяват към Великобритания и още няколко страни в усилията да ваксинират колкото се може повече хора преди дългата и тягостна зима.

Макар че Агенцията за храните и лекарствата дава разрешение за употреба след публичен преглед на данните от продължаващото мащабно проучване на ваксината, тя беше подложена на силен политически натиск от правителството на президента Доналд Тръмп, който обвини агенцията, че е твърде бавна и дори заплаши с уволнение директора й Стивън Хан, ако разрешението не бъде дадено в петък.

Решението ще даде началото на една от най-големите ваксинационни кампании в историята на САЩ, но ще има и глобални последствия заради примера, който САЩ дават на други страни, които са изправени пред подобни решения.

 

Коментари

Новини Варна