IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
09:30 | 23 декември 2020
Обновен: 02:21 | 30 април 2024

Българи с бебета в британски капан. Бедстват и родни тираджии, а изходът…

Според правителствени източници Франция от сряда ще разреши влизането на своя територия на превозни средства

По материала работи: Ставри Таргов
Българи с бебета в британски капан. Бедстват и родни тираджии, а изходът…

Задълбочава се кризата около английските пристанища, от които тръгват фериботните линии към Европа. Във вторник броят на блокираните камиони надмина 1500, докато Лондон и Париж опитват да намерят начин как трафикът да продължи безопасно.

Преминаването на Ламанша бе блокирано от Франция заради новия щам на К-19, открит във Великобритания.

От българското посолство в Лондон съобщиха, че сред блокираните има десетки наши сънародници. Освен шофьори на камиони в кризисното място се намират и няколко български семейства с най-малко 8 бебета.

Те били посетени от консула Николай Ванчев, който им доставил храна и вода, тъй като близките магазини са затворени. Той отправил и искане към британските власти за осигуряване на мобилни тоалетни, но му било отговорено, че към момента не е възможно.

Британският премиер Борис Джонсън разговарял с френския президент Еманюел Макрон за разрастващата се криза и получил уверение, че скоро ще бъде взето работещо решение.

Според правителствени източници Франция от сряда ще разреши влизането на своя територия на превозни средства, идващи от Обединеното кралство, ако шофьорите представят отрицателен тест, направен в последните 48 часа.

Въпреки че от екипа на Джонсън отричат, британски медии посочват, че решението на Макрон отчасти е мотивирано от желание да окаже натиск на преговорите за търговско споразумение между Великобритания и ЕС за Брекзит.

Всички срокове за сключването му отдавна изтекоха и се правят последни опити за постигане на договореност, като основният препъни-камък са точно френските искания за риболовните права. Ако не се стигне до споразумение до 31 декември, от януари хаосът по английските граници ще стане ежедневие поне за няколко месеца.

Заседнали в пристанище Дувър френски шофьори заявиха, че решението на Макрон да блокира пътуващите от Острова е политическо и свързано с Брекзит и риболова, а в. “Дейли Телеграф” го нарече най-безсмисления политически жест, тъй като новият щам вече е и в Европа.

Новата мутация вече се среща в цяла Великобритания и вероятно ще се наложи трета поредна национална блокада в началото на януари. Направени от учени от Кеймбридж математически модели показали, че ако не бъдат взети незабавни мерки, може да се стигне до 900 смъртни случая на ден и 700 000 заразени седмично.

Въпреки наложената от българските власти забрана за полети между Великобритания и България до 31 януари сънародници съобщиха, че вчера са излетели от София за Лондон, дори пуснаха снимка от борда на самолета в социалните мрежи.

Някои били информирани с есемес буквално часове преди излитането за тази неочаквана възможност и не успели да стигнат до летището. Обяснено било, че полетът е извънреден. Наша проверка показа, че става въпрос за самолет на Wizz Аir, излетял от София за Лутън в 16,15 ч българско време, съобщава "24 часа".

Коментари

Новини Варна