IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
12:45 | 28 декември 2020
Обновен: 17:44 | 25 март 2024

След Турция, земетресения и в Хърватия

Има материални щети

По материала работи: Слав Велев
След Турция, земетресения и в Хърватия

Три силни труса разтърсиха тази сутрин хърватските градове Петриня и Сисак, като причиниха материални щети и паника сред населението, съобщава БТА, като цитира Танюг. Засега няма информация за жертви.

Това става само по-малко от ден, след като земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер разтърси Източна Турция.

Най-силният трус тази сутрин беше с магнитуд 5 по Рихтер според Сеизмологичния институт в Загреб, или 5,2 според Европейския средиземноморски сеизмологичен център. Първият трус е бил последван от два вторични с магнитуд 4,7 и 4,1.

В Загреб, който преживя силно земетресение през март, взело една жертва и причинило големи материални щети, които още не са възстановени напълно, хората излязоха на улиците и се боят да се върнат по домовете си.

Засега в столицата няма материални щети, съобщи агенция Хина.

Кметът на град Петриня, който е в района на епицентъра на труса, Даринко Думбович съобщи за телевизия Ен1, че в града цари паника и има немалки щети по сградите - паднали керемиди и тухли, съборени комини.

Кметът каза, че са мобилизирани спасителни екипи за възстановяване на щетите и помощ на евентуални пострадали от труса. Той съобщи, че в Петриня ще пристигнат президентът Зоран Миланович и премиерът Андрей Пленкович.

След труса са забелязани пукнатини в сградите и паднали керемиди и в община Покупско в зоната на епицентъра. Божидар Шкринярич, кметът на общинския център, който е с население около 3000 души, каза, че хората са избягали от домовете си след труса

"Няма срутени сгради, но хората са видели пукнатини в сградите и паднали керемиди", каза кметът.

Според агенция Хина материални щети са причинени и в Сисак.

През март земетресение с магнитуд 5,3 в района на Загреб причини смъртта на един човек, а 27 бяха ранени.

Коментари

Новини Варна