IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
15:55 | 28 декември 2020
Обновен: 02:16 | 26 март 2024

Pfizer бави доставката на ваксини за 8 страни

Имало проблем в логистиката

По материала работи: Слав Велев
Pfizer бави доставката на ваксини за 8 страни

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 

Pfizer отложи доставката на нови партиди от своята коронавирусна ваксина за осем европейски държави, включително Испания, заяви испанското министерство на здравеопазването днес, ден след като ЕС започна имунизационната си кампания, съобщи БГНЕС.

 

Испанският клон на „Pfizer“ информира Мадрид в неделя вечерта за забавянето на пратките до осемте държави поради “проблем в процеса на товарене и експедиране” в своя завод в Белгия, се казва в изявление на здравното министерство. То не уточнява кои европейски държави освен Испания са засегнати.

 

„Pfizer“ информира министерството, че проблемът “вече е разрешен”, но следващата доставка на ваксини “ще закъснее с няколко часа” и ще пристигне в Испания във вторник, ден по-късно от очакваното, се казва в изявлението.

 

Запитан за закъснението, министърът на здравеопазването Салвадор Ия каза, че това се дължи на проблем, “свързан с контрола на температурата” на пратките, който е “ясно фиксиран”. Ваксината трябва да се съхранява при свръхниски температури от около -70 градуса по Целзий, преди да бъде изпратена до дистрибуторските центрове в специално проектирани хладни кутии, пълни със сух лед. След като излезе от склада с ултраниска температура, ваксината трябва да се съхранява при 2 до 8 градуса по Целзий, за да остане ефективна до пет дни.

 

Предвижда се Испания да получава 350 000 дози от коронавирусната ваксина на Pfizer/BioNTech седмично през следващите три месеца.

 

Повечето държави от Европейския съюз започнаха имунизационните си кампании срещу вируса този уикенд, стартирайки от възрастни хора, здравни работници и политици.

Коментари

Новини Варна