IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
08:30 | 7 януари 2021
Обновен: 13:07 | 25 април 2024

Привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия. Четирима починаха

Американският Конгрес възобнови сесията си след нападението

По материала работи: Слав Велев
Привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия. Четирима починаха

Привърженици на Тръмп разкъсаха полицейския кордон и нахлуха в Капитолия по време на заседанието на двете камари на Конгреса. Сенаторите, конгресмените и вицепрезидентът Майк Пенс бяха евакуирани.

Четирима души са починали по време на насилствената окупация на сградата на Конгреса във Вашингтон, съобщи началникът на полицията в американската столица Робърт Конти, предаде Асошиейтед прес, предаде БТА.

По думите ми една жена е била застреляна от полицията на Капитолия, а други трима са починали "при спешни медицински случаи".

Жената е била простреляна, когато тълпата се опитала да нахлуе през барикадирана врата на Капитолия, отбранявана от въоръжена полиция от другата страна, била е откарана в болница с огнестрелна рана и по-късно е починала.

Вашингтонската полиция съобщи, че са били открити две самоделни бомби, едната пред Демократическия национален комитет, а другата пред Републиканския национален комитет.

На територията на Капитолия са намерени още едно дългоцевно оръжие и коктейл "Молотов", най-малко 13 са задържани. Конфискувани са и 5 огнестрелни оръжия.

Американски официални представители обявиха Капитолия за "обезопасен" четири часа след като привърженици на президента-републиканец Доналд Тръмп окупираха сградата на Конгреса в сряда следобед и прекъснаха сесията, на която трябваше да бъде утвърден избора на спечелилия президентските избори демократ Джо Байдън, предаде Асошиейтед прес.

Полицията използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да освободи Капитолия от демонстрантите малко преди да влезе в сила обявения от кмета Мюриъл Баузър комендантски час в 18 часа местно време (1 часа след полунощ българско).

Между полицията и протестиращите избухнаха сблъсъци, но след употребата на газ и гранати тълпата започна да се разпръсква.

Американският Конгрес възобнови сесията си след нападението над сградата му от привърженици на Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Повече от шест часа след щурма на привърженици на настоящия президент Доналд Тръмп срещу Капитолия във Вашингтон, Сенатът възобнови дебатите по възраженията на републикански представители срещу изборната победа на демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември.

Голям брой американски конгресмени и 13 сенатори имаха намерение да оспорят гласовете в електоралната колегия от шест щата, които подкрепиха Байдън. Трима от републиканските сенатори, които първоначално оспорваха гласовете на електорите, заявиха, че оттеглят възраженията си след щурма на Капитолия и сблъсъците на демонстрантите със силите на реда.

Лидерът на мнозинството в Сената, републиканецът Мич Макконъл, заяви, че Конгресът "няма да бъде разколебан" да утвърди резултатите от изборите. Той каза, че демонстрантите са се опитали да възпрепятстват демокрацията, но са се провалили.

Макконъл има намерение да продължи сесията на Сената в сряда до утвърждаването на резултатите.

Камарата на представителите на Конгреса също се събра да продължи процедурата по утвърждаване на изборните резултати. Председателката й Нанси Пелоси заяви, че утвърждаването на Байдън ще покаже на света, че Конгресът няма да се огъне. "Въпреки срамните действия днес (в сряда - б.ред.), ние все пак ще постъпим така, ще бъдем част от една история, която ще покаже на света от какво е направена Америка", каза Пелоси.

Коментари

Новини Варна