IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
10:00 | 24 януари 2021
Обновен: 18:22 | 13 март 2024

Нe e доказано, че английският щам е по-смъртоносен, смятат учени

Данните за смъртните случаи на Острова обаче продължават да са тревожни

По материала работи: Ставри Таргов
Нe e доказано, че английският щам е по-смъртоносен, смятат учени

Учени във Великобритания смятат, че въпросът дали новият щам на Ковид-19 е по-смъртоносен от оригиналния вариант остава открит, тъй като все още няма твърди доказателства за това. За последното денонощие обаче отново бе отчетен висок брой смъртни случаи.

Мнозина бяха разтревожени снощи, когато премиерът Борис Джонсън заяви, че има "известни доказателства" за това, че новият английски щам е по-смъртоносен.

Днес обаче много учени се опитаха да разсеят мрачните настроения с аргумента, че проучването по въпроса е направено на базата на сравнително малък брой случаи и е твърде рано да се правят глобални заключения.

Един от съветниците на премиера дори изрази учудване, че Борис Джонсън е избързал да информира обществеността. Друг учен пък защити премиера за това, че има прозрачност в работата на правителството.

Данните за смъртните случаи обаче продължават да са тревожни. За последното денонощие са отчетени 1 348 жертви.

Макар и да има известен спад спрямо предишните дни процентът на смъртност продължава да е достатъчно висок и при това положение до дни общият брой на жертвите от началото на пандемията ще надхвърли 100 000.

Две са положителните новини. Първата, че броят на заразените продължава да намалява – 33 552 за последното денонощие. И втората, че близо 5,9 милиона британци вече са получили първа доза ваксина, съобщава Bgonair.bg.

Коментари

Новини Варна