IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
13:15 | 25 януари 2021
Обновен: 13:17 | 25 април 2024

10-годишно здраво момче почина от COVID

Вероятно става дума за мултисистемен възпалителен синдром

По материала работи: Слав Велев
10-годишно здраво момче почина от COVID

Момче на 10 години с положителен тест за коронавирус е починало в Загреб. Според досегашната информация детето не е имало никакви други заболявания.

Вероятно става дума за рядко, тежко усложнение на COVID-19, пише „Слободна Далмация“, предаде "ДНЕС.bg".

Хърватският здравен министър Вили Берош потвърди, че детето най-вероятно е починало от мултисистемен възпалителен синдром MIS-C, тоест мултисистемна възпалителна реакция, която според литературата е възможна при деца на възраст от 2 до 15 години. Наричат го и пост COVID синдром, защото може да се появи и няколко седмици след заразяването и по време на възстановяването.


При това състояние се стига до прекомерен възпалителен отговор в организма, който обхваща кръвоносните съдове и по този начин може да обхване много органи като сърцето, белите дробове, бъбреците и за съжаление нерядко завършва с най-тежкия изход, обясни Берош.

По данни от литературата смъртността от MIS-C при децата е ниска – около 1,5%. В САЩ са регистрирани 1 659 случая на MIS-C, като 26 деца са починали от това през 2020 г. В Словения пък например са регистрирани 48 такива случая, няма нито един летален изход.

Още новини за коронавируса четете на "ДНЕС.bg"

 

Коментари

Новини Варна