IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
15:00 | 30 януари 2021
Обновен: 23:36 | 24 април 2024

Европа затваря! Редица държави налагат строги ограничения

Германия, Франция и Чехия затварят частично граници

По материала работи: Слав Велев
Европа затваря! Редица държави налагат строги ограничения

Eвропейски държави със строги ограничения за пътуващите. От полунощ Германия забрани влизането на граждани от държави с голям брой заразени с мутиралия коронавирус, предаде Нова.

Чехия изобщо затвори границите си за пътуващи без основателна причина, а Франция въведе забрана за пътуване от и към страни извън Европейския съюз.  

            

Междувременно стана ясно, че Световната здравна организация смята, че всяко ограничаване на свободното движение на доставките на ваксини срещу коронавируса, на този етап е вредно.

„Нека го кажем така - с нищо не помага за общото положение, ако се налагат забрани за износ или каквито и да е пречки. Независимо от кого. Съставките за направата на ваксини, диагностични инструменти, лекарства - всичко това трябва да се движи свободно в целия свят”, заяви Марианджела Шимао, който е заместник-директор на СЗО.

Европейският съюз обяви вчера, че дава на своите страни-членки правото да спират износа на ваксини. Това трябва да става само ако има данни, че се изнасят дози, които са били предвидени за Европа.

Чехия затваря границите си за чужденци от 30 януари

„Целта е да се постигне пълна прозрачност на процеса - нещо, което в момента липсва и което европейските граждани очакват от нас”, каза Валдис Домброввскис - еврокомисар по търговията.

Правото да се налагат ограничения на износа влиза в сила от днес и ще важи до края на март.

Европейският съюз настоява, че най-бедните няма да бъдат ощетени. Изготвен е списък с около 100 държави, които са изключени от забраните за износ.

Критиците на тази политика обаче смятат, че Европейската комисия е работила бавно и неефективно за осигуряването на доставките на ваксини и сега се опитва да компенсира със спорни ходове.

 

Коментари

Новини Варна