IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
14:15 | 2 февруари 2021
Обновен: 00:35 | 18 април 2024

Япония изпусна контрола: Главно заради неефективни мерки

Смъртността от COVID-19 остава висока, лечебните заведения са претоварени

По материала работи: Слав Велев
Япония изпусна контрола: Главно заради неефективни мерки

Снимка: Bloomberg.com

 

Извънредно положение в района на Токио, което впоследствие обхвана и други големи японски градове, дотук не е дало ефект - броят на новите инфекции спада бавно, седмичната смъртност остава висока, а болниците са претоварени. 

Междувременно ЕС реагира, като наложи забрана за влизане в Общността на японски граждани. Така Япония окончателно се прощава с досегашната си роля на отличник в битката срещу пандемията.

С 6 хил. починали и 330 хил. заразени страната продължава да е в по-добра позиция от редица западни държави, но в Азия е с много лоши показатели, и то по своя собствена вина. 

При първата вълна миналия април Токио отказа да наложи локдаун. С масовото носене на маски, избягването на контактите и стриктното проследяване на веригите на инфекции разпростанението на заразата беше спряно. Но японското правителство реши да се отпусне на лаврите си и допусна грешка - подцени опасността, предаде DW, цититата на Bulgaria ON AIR.

Сега японците плащат цената за това, че управляващите и администрацията не бяха подготвени за нова инфекциозна вълна. При повторното извънредно положение властите отново не залагат на твърди мерки, а междувременно уморените от пандемията японци вече не са така дисциплинирани и не са толкова усърдни в ограничаването на социалните контакти. Освен това немалко ресторанти и барове не спазват забраната да работят след 20 часа.

В интензивните отделения липсват както лекари, така и санитари. 80% от болниците са в частни ръци и често се ограничават с амбулаторните интервенции - болните от Ковид-19 застрашават бизнеса на тези болници и те не приемат такива пациенти.

Япония изостава и по отношение на правените тестове за коронавирус. Освен това частните лаборатории, които правят тестове, не са длъжни да докладват пациентите с положителен резултат за коронавирус. 

Предстоящата имунизационна кампания също се очертава като огромно изпитание за политиците и администрацията. Досега здравните власти не са одобрили нито една ваксина. От производителите  на ваксини пък само Pfizer е подал молба за допускане на неговата ваксина. А тъй като японските закони изискват всяка нова ваксина да бъде тествана на японци, това ще забави както издаването на разрешение, така и началото на производството.

 

Коментари

Новини Варна