IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
10:45 | 5 февруари 2021
Обновен: 17:27 | 3 май 2024

Издирват Атанас Скатов след опит за нощно изкачване на К2

Българският алпинист е паднал отвисоко заради скъсано въже

По материала работи: Ставри Таргов
Издирват Атанас Скатов след опит за нощно изкачване на К2

Българският алпинист Атанас Скатов е паднал при слизане от Лагер 3 след неуспешна атака на втория по височина връх К2 (8611 м). Това съобщава в "Туитър" специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides.

В съобщението се допълва, че причина за падането на Скатов е скъсано въже. "Тялото му все още не е открито и един екип от шерпи е по пътя да го търси", се казва в съобщението.

GPS-тракерът, който българинът носи към екипировката си, показва последните му движения и къде се намира в момента, но засега няма съобщение дали той е открит от спасителния екип.

Притеснителната новина за изчезването на Атанас Скатов по трасето дойде след вестта, че алпинистите, които тръгнаха късно снощи за зимно изкачване на един от най-опасните осемхилядници в света, са се върнали в Лагер 3 на 7400 м.

В момента на 7900 м около теснината "Гърло на бутилка" са само Джей Пи Мор и Джон Снори заедно с шерпите Мухамад Али Садрапа и Саид Али Садрапа.

"Всички останали членове на групата са в Лагер 3 и скоро ще започнат слизане. Някои от тях опитаха изкачване на върха, но се върнаха от около 8000 м. Всичко е ОК", написаха на профила си в "Инстаграм" пък организаторите на интернационалната експедиция за зимно изкачване на К2, съобщава "Сега".

Коментари

Новини Варна