IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
09:30 | 8 февруари 2021
Обновен: 06:05 | 18 април 2024

СЗО с ценно откритие в Ухан. Откъде плъзна смъртоносния коронавирус?

В световен мащаб Covid-19 до момента е причинил над 105,7 милиона инфекции и 2,3 милиона смъртни случая

По материала работи: Ставри Таргов
СЗО с ценно откритие в Ухан. Откъде плъзна смъртоносния коронавирус?

Учени, изследващи произхода на коронавируса, са към края на свое продължително разследване в Китай. По време на него са открити "важни улики" за ролята на пазара в Ухан и разпространението на вируса.

Липсата на категорично обяснение за това как SARS-CoV-2 се е предал от прилеп на човек предизвиква някои спекулации, че коронавирусът може да е тръгнал от Института по вирусология в Ухан. Тези предположения обаче бяха отречени от нюйоркския зоолог Питър Дашак, подпомагащ разследването на СЗО, както и други негови колеги.

Делегатите на мисията работеха в три групи, фокусирани върху потенциалното участие на животните, епидемиологията или разпространението на болестта и резултатите от проби от околната среда.

"Усещам, че на края на това пътуване ще можем да заявим нещо, доста ценно, но не искам да навлизам в подробности", заяви Дашак, като отбеляза, че констатациите на групата са поверителни, докато не бъдат публикувани публично.

Зоологът уточни, че посещението му на пазара в Ухан, който се счита за огнище на заразата, е било изключително полезно. Последвалите изследвания разкриват, че са констатирани по-ранни случаи на коронаивирус при хора, които нямат общо с него.

Предстои да се разкрият въпросните важни изводи, до които са достигнали експертите.

В световен мащаб Covid-19 до момента е причинил над 105,7 милиона инфекции и 2,3 милиона смъртни случая, съобщава "Монитор".

Коментари

Новини Варна