IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
16:59 | 17 април 2015
Обновен: 04:12 | 27 март 2024

Развали се сръбският правителствен "Фалкон"

Самолетът, с който президентът летял за Ватикана, се върнал в Белград

По материала работи: Златина Добрева
Развали се сръбският правителствен "Фалкон"

Самолетът "Фалкон", с който сръбският президент Томислав Николич пътуваше за посещение във Ватикана, се върна в Белград поради повреда на мотора. Това пише на сайта си сръбският в. „Блиц“, като се позовава на кабинета на президента на Сърбия.

"Президентът трябваше да кацне в Рим в 9,20 ч. Самолетът обаче принудително се върна на летището в Белград поради повреда на единия мотор и посещението във Ватикана беше отменено“, казаха пред изданието от кабинета на Николич.

Сръбският правителствен "Фалкон" не за първи път създава проблеми. Поради повреда на самолета през декември 2012 г. тогавашният премиер Ивица Дачич не излетя навреме от Белград за Кипър. Повредата беше констатирана едва след като премиерът и цялата делегация се бяха качили в самолета и трябваше да се изчака нова резервна част за машината.

На 19 ноември същата година пък проблеми с „Фалкон“-а имаше в Обединените арабски емирства. Тогава вицепремиерът Александър Вучич се върна в Сърбия със самолета на един шейх.

Със същия самолет пет месеца по-рано проблеми имаше и тогавашният премиер Мирко Цветкович, който поради повреда на машината не замина за Брюксел за среща на министрите на икономиката и финансите на страните от ЕС.

През август 2010 г. при отпътуването на тогавашния министър на отбраната Драган Шутановац за Багдад беше регистрирана повреда на мотора на „Фалкон“-а. Делегацията изчака отстраняването на проблема и след това замина за Багдад.

През март 2011 г. тогавашният външен министър Вук Йеремич закъсня на връщане от Париж повече от три часа, тъй като на пистата пилотът забелязал повреда, която била отстранена от механиците, припомня днес.бг.

Сръбският правителствен "Фалкон" е произведен през 1981 г.

Коментари

Новини Варна