IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
12:00 | 20 февруари 2021
Обновен: 11:44 | 18 април 2024

Ваксинирани с 2 дози пипнаха пак коронавируса

Те обаче нямат симптоми

По материала работи: Ставри Таргов
Ваксинирани с 2 дози пипнаха пак коронавируса

12 лекари и медицински сестри в Рим са показали положителен тест за COVID, въпреки че са приели и двете дози на ваксината на „Пфайзер”, съобщи в.”Република”.

Положителните проби на медиците станали факт заради рутинните проверки сред медицинския персонал в римските болници. Според вирусолога Масимо Андреони от университетската поликлиника „Тор Вергата” заразяването с вируса въпреки ваксинирането е възможно, но това не значи, че ваксината не е ефикасна.

„Във всички случаи на заразени след ваксиниране се озовахме пред хора без никакви симптоми”. Според Андреони това е така, защото ваксината не блокира заразяването, а разболяването от COVID.

Научната общност все още обаче не е в състояние да определи дали ваксинираните хора, които след това се заразят, могат да предават заразата на други.

„При класическите инфекциозни заболявания съществува възможност един ваксиниран човек да се зарази със същата патология, за която е получил ваксина.

И много е вероятно този човек да не покаже никакви симптоми. Дали обаче след това този човек може да зарази и други, е много променлив аспект. Зависи от типа пациент и от щама, с който е заразен”, обяснява пред в.”Месаджеро” инфектологът Луиджи Тома.

Сmоред него затова е необходимо максимално внимание върху новите варианти на вируса, които циркулират. Необходимо е и ваксинираните да продължат да спазват необходимите предпазни мерки, съобщава "24 часа".

Коментари

Новини Варна