IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
15:00 | 20 февруари 2021
Обновен: 11:46 | 23 март 2024

Дания затвори гранични пунктове с Германия

Причината - появата на нови, по-силно заразни варианти на коронавируса

По материала работи: Ставри Таргов
Дания затвори гранични пунктове с Германия

Дания затвори няколко по-малки гранични пункта с Германия в ранните часове на днешния ден след увеличаване на случаите на заразяване с мутирали щамове на коронавируса в северният германски град Фленсбург, предаде ДПА.

Затворени са общо 13 по-малки гранични пункта, уточнява БТА. По-големите гранични пунктове ще останат отворени, но проверките стават значително по-строги, съобщава БНР.

Датските власти предупредиха по-рано за появата на нови, по-силно заразни варианти на коронавируса, включително открития първоначално във Великобритания, който скоро се очаква да бъде най-разпространеният в скандинавската страна.

Има съобщения, че британският вариант е свързан с увеличаването на случаите във Фленсбург, провинция Шлезвиг-Холщайн. Кметът на града Зимоне Ланге потвърди, че британският щам доминира при инфекциите в германския град. Местните власти въведоха вечерен час за период от една седмица и забраниха частните събирания.

Същевременно полският здравен министър Адам Неджелски днес не изключи вероятността да бъдат наложени ограничения по границите на Полша със Словакия и Чехия заради увеличаващите се случаи на Covid-19.

Границите ще бъдат отворени за хора с отрицателни резултати от тест за коронавирус, но това е за днес, тъй като динамиката на ситуацията може да се промени, каза той. Решението ще бъде взето идната седмица, допълни Неджелски, потвърждавайки, че правителството обмисля ограничения по южната граница на страната със Словакия и Чехия.

Министърът допълни, че очаква пикът на третата вълна на пандемията да бъде през март и април, като правителството обмисля също така да върне ограниченията върху социалния живот в регионите с най-много случаи на Covid-19.

Полша смекчи някои ограничения, като неотдавна отвори ски курортите, кина, хотели и театри, но властите предупредиха, че може да се наложи мерките да бъдат върнати в зависимост от епидемичната обстановка.

Страната в момента изисква пристигащите с автобус или влак да останат 10 дни под карантина с някои изключения, включително за хора с отрицателен тест или доказателство за поставена ваксина.

Новозаразените в Чехия и Словакия се увеличават и много болници са със запълнен капацитет, допълва ДПА.

Коментари

Новини Варна