IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Свят
09:00 | 23 февруари 2021
Обновен: 17:46 | 17 април 2024

"Българският" Занзибар пламна, Танзания призна за проблем с… коронавируса

Вицепрезидентът на страната почина от COVID

По материала работи: Слав Велев
"Българският" Занзибар пламна, Танзания призна за проблем с… коронавируса

Снимка АРХИВ: Инстаграм/Николета Лозанова(2018)

Президентът на Танзания Джон Магуфули вчера най-накрая призна, че страната му има проблем с коронавируса, след като от месеци уверяваше, че болестта е била победена с помощта на молитви, предаде Асошиейтед прес.

Президентът популист призова жителите на източноафриканската страна да вземат предпазни мерки и дори да носят маски, но само местно производство, предаде БТА. Той направи това изявление няколко дни след като страната с 60-милионно население се прости с един от най-известните си политици, вицепрезидента на полуавтономния остров Занзибар Сейф Шариф Хамад. Преди три седмици неговата партия съобщи, че бил болен от COVID-19. Миналата седмица почина и началникът на президентската канцелария Джон Киджази, но причината за смъртта му не бе оповестена. На погребението му в петък президентът призова населението да участва в тридневни молитви, за да бъде победена "респираторна болест", заплашваща страната. Той увери, че в страната няма да бъде въвеждан никакъв локдаун, и призова: "Нека да продължим да поставяме Бог на първо място и да взимаме мерки".

Танзания не е оповестявала броя на случаите на коронавирус от април м.г., след като президентът обяви, че COVID-19 е бил победен. Според официалните данни заразените с коронавирус продължават да са само 509, но жители съобщават, че много хора са се разболели, а болниците регистрират нарастване на броя на пациенти с "пневмония".

Занзибар е предпочитана туристическа дестинация за българите, които бягат от пандемията. Даже туроператори настояха за изборите на 4 април там да бъде разкрита изборна секция, тъй като много нашенци са планирали почивката си тогава с чартърни полети. В момента стотици българи релаксират в ексзотичната държава, която е притегателен център за хората от бившия източен блок. В момента в Танзания е пълно с нашенци, румънци, руснаци и унгарци, а местните със съжаление си спомнят за тълпите от британски, испански и италиански туристи, които обаче са доста по-изплашени от вируса, а в страните им са наложени драконовски мерки срещу заразата.

Коментари

Новини Варна