IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
21:32 | 17 април 2015
Обновен: 06:16 | 26 април 2024

Непознат досега протеин може да пребори рака

Белите кръвни клетки са "турбозаредени" с новия протеин

По материала работи: Юлиян Атанасов
Непознат досега протеин може да пребори рака


 

Британски изследователи вярват, че са открили начин за стимулиране на имунната система, който напълно ще промени борбата срещу рака или вирусите, пишат водещи британски издания,позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс", цитиран от БТА. Надежда дава случайното откритие на "напълно неизвестен досега протеин", пише в. "Дейли експрес", цитирани от dnes.bg.
Протеинът, наречен LEM (Lymphocyte expansion molecule), е открит от специалистите от лондонския Импириъл колидж. Изследователите се надяват до три години да започнат изпитания с хора на нова генна терапия на базата на откритието.
Когато е изправена пред сериозна инфекция или рак, имунната система впряга отбранителната си система, състояща от цитотоксични Т-клетки (цитотоксични Т-лимфоцити, Т-клетки). Често обаче те не са в състояние да се размножат в достатъчно количество и губят битката.
Новооткритият протеин обаче дава възможност за производството на много по-голям брой Т-клетки - достатъчни, за да преборят рака или друг вид заболяване.
Изследователите са открили протеина при скрининг на мишки с генетични мутации. Оказало се, че гризачите със специфична генетична мутация произвеждат 10 пъти повече Т-клетки, когато са заразени, в сравнение с останалите. Учените приписват този ефект на протеина LEM, който е наличен и при хората.
Специалистите ще се опитат да приложат откритието в нова генна терапия, състояща се в извличане на бели кръвни клетки от пациенти с рак, които преди да бъдат върнати обратно, ще бъдат "турбозаредени" с протеина.
Д-р Майк Търнър от британския Уелкъм Тръст също приветства откритието. "Преди да започнат изпитания с хора, са необходими по-нататъшни изследвания в животински модели. Откритието обаче крие голям потенциал за нов тип лечение, базирано върху естествената способност на имунната система да намира и унищожава необичайни клетки", казва д-р Търнър.

Коментари

Новини Варна