IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
14:30 | 3 март 2021
Обновен: 11:05 | 29 април 2024

Силно земетресение удари Гърция (ВИДЕО)

Люшна Южна България, усети се чак в София

По материала работи: Слав Велев
Силно земетресение удари Гърция (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Гърция. Мощният трус беше усетен и у нас-в редица градове в Южна България-Пловдив, Пазарджик и Кърджали и дори по високите етажи на столицата, която е на цели 390 км от епицентъра, предаде "Монитор".

Според данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е с магнитуд 6,2 по скалата на Рихтер. Той е ударил южната ни съседка малко след 12 часа. Дълбочината на труса с епицентър на 23 км от Лариса е 10 км. Земетресението е последвано от вторични трусове с магнитуд до 5,5 по Рихтер.

Вибрациите са усетени и в Атина и други части на Гърция. В разговор с SKAI професорът и президент на OASP Ефтимиос Лекас заяви, че земетресението "се е усетило в половината от страната". Той добави, че "не е имало особена активност преди земетресението".

Местни медии предадоха, че жителите на Лариса и Трикала са излезли на улицата.

Кметът на Еласона Никос Гацас заяви пред APE - BPE, че вече е дал заповед да започне разследване за всякакви щети по всички обществени и общински сгради, като добави, че учениците и учителите са напуснали безпроблемно училищните сгради.

"Явлението беше много интензивно, но обърнах половината град и няма да имаме големи щети", добави той.

От своя страна губернаторът на Тесалия Костас Агорастос подчерта пред ERT, че до момента "няма съобщения за щети".

Той също така спомена, че е дадена инструкция за затваряне на училищата и посочи, че Регионът е в контакт с G.G. Гражданска защита за по-добра координация на действията.

Коментари

Новини Варна