IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
09:45 | 4 март 2021
Обновен: 18:20 | 27 март 2024

По света: Едни излизат от локдауна, други се затварят със строги Covid ограничения

В Гърция - пълна карантина, в Словакия - вечерен час

По материала работи: Ставри Таргов
По света: Едни излизат от локдауна, други се затварят със строги Covid ограничения

Редица държави обмислят нови строги Covid ограничения, а други постепенно излизат от режима на локдаун, съобщава Dnes.dir.bg.

В Гърция на извънредно заседание Щабът по борба с коронавируса определи нови мерки заради рекордния брой новозаразени - над 2300. Очаква да бъде въведена пълна карантина в цяла Гърция, съобщава БНР.

Тя слага край на разходките и спорта, както и на придвижването от регион в регион с автомобил.

Словакия налага вечерен час от сряда, докато се бори с най-високата смъртност от Covid-19 в света. Словаците няма да може да напускат домовете си от 20:00 часа до 5:00 часа сутринта, се посочва в указ на правителството.

В същото време някои американски щати облекчават мерките, въпреки че пандемията не е свършила.

"На път сме да разполагаме с достатъчно ваксини за всички пълнолетни в Америка до края на май", обяви президентът на САЩ Джо Байдън, като подчерта, че това е с два месеца по-рано от предвиденото. Ще бъде подкрепена компанията "Джонсън и Джонсън", чиято ваксина е еднодозова.

Същевременно Байдън предупреди, че битката с пандемията не е приключила: "Рано е да се отпускаме, трябва да останем бдителни", каза президентът.

"Най-лошото мина, време е да отворим Тексас 100%" - така губернаторът републиканец Грег Абът обяви отмяна на задължителното носене на маски и отваряне на всички магазини за следващата сряда. Подобни стъпки има в Мичиган, Луизиана, Мисисипи.

Постепенно от локдауна излиза Великобритания. Там проучват дали ваксините срещу Covid-19 осигуряват добра защита на хората със отслабена имунна система заради заболявания, включително рак.

В Италия експерти изразиха съмнения дали наличните ваксини ще са достатъчно ефективни срещу нигерийския вариант на Сovid-19, открит в северната част на страната.

В Русия здравният министър Мурашко призова за стриктно спазване на мерките, докато с помощта на ваксините не се постигне колективен имунитет.
 

Коментари

Новини Варна