IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Свят
09:30 | 9 март 2021
Обновен: 23:46 | 22 март 2024

Един цял Бургас на Острова! 260 хил. бългаpи искат статут на уседналост!

От понеделник пред сънародниците ни има и ново предизвикателство

По материала работи: Ставри Таргов
Един цял Бургас на Острова! 260 хил. бългаpи искат статут на уседналост!

259 600 българи са кандидатствали за статут на уседналост в Обединеното кралство до края на 2020 г., който им дава право да пребивават безвизово в страната след Брекзит. Това е двойно повече от броя на сънародниците ни, за които британските власти имаха информация, че се намират на територията на Великобритания, и значително повече от населението на Бургас, четвъртия по големина български град.

От данни на британското вътрешно министерство става ясно, че само през декември 24 040 български граждани са подали молба за статут, което е в пъти повече от предходните месеци и се обяснява с фактическото настъпване на Брекзит.

Дни преди Великобритания да напусне ЕС, хиляди европейци пристигнаха, за да могат да кандидатстват за разрешително за престой, даващо им право на труд и обучение в страната.

Не всички от тях обаче получават постоянен статут, тъй като за него се изискват 5 последователни години живот на Острова. Повечето се класират за временен, който дава 5 г. право на безвизов престой и възможност след това да се кандидатства за пълен статут, но ако поне половината от всяка година кандидатът се е намирал във Великобритания.

Което се оказва голям проблем за повечето европейци. Заради коронавирусната криза работните им места на Острова са временно затворени и те са се прибрали в своите държави. Според неправителствени организации твърде дългото отсъствие може да ги лиши от право на постоянен статут и това не се знае от доста от тях.

Българите са сред националностите с най-висок процент на временен статут – 60% от 236 хил. разгледани до момента молби. На 3330 пък заявленията въобще са отхвърлени, а на приблизително още толкова са обявени за невалидни.

От понеделник сънародниците ни на Острова ще се сблъскат и с ново предизвикателство, ако решат да тръгнат към България. Британските власти въвеждат нова декларация за напускане на страната, за да намалят несъществените пътувания, които са забранени заради пандемията. Сред разрешените причини за отиване в чужбина са работа, образование, заболяване, грижи за други лица, сватба и погребение.

Формулярът на декларацията трябва да се изтегли от сайта на британското правителство и да се попълни предварително. Ако не бъде направено,
глобата е от 200 до 6400 паунда, а може да им бъде отказано и пътуване. Въвеждането на декларацията ще позволи на полицията да проверява пътуващите и да ги връща, ако не докажат наложителна причина.

Англия започва от понеделник да разхлабва коронавирусните мерки с отваряне на училищата, но разрешаване на международни пътувания няма да има преди 17 май, съобщава "24 часа".

Коментари

Новини Варна