IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
08:50 | 11 март 2021
Обновен: 05:34 | 5 май 2024

Навършват се 10 години от ядрената катастрофа във Фукушима

Япония отдава почит на жертвите

По материала работи: Слав Велев
Навършват се 10 години от ядрената катастрофа във Фукушима

Единадесети март е дата която никога няма да бъде забравена в Япония. Около 15 часа на 11 март 2011 година, край североизточното крайбрежие на Тихия океан, е усетено най-мощното земетресение в новата история на страната.  Трусът с магнитут 9 по скалата на Рихтер, предизвика три вълни цунами. Природното бедствие връхлита и АЕЦ „Фукушума”, като предизвика най-лошата ядрена криза в света след Чернобил. До късния следобед на 11 март 2011 година, над 15 000 души са обявени за мъртви, други 2 500 са посочени като изчезнали. Над половин милион са евакуирани, след аварията в АЕЦ „Фукушима”. 

Днес за отбелязване на десетата годишнина от трагедията, в цяла Япония ще има възпоменателни служби.

Император Нарухито, императрица Масако и премиерът Йошихиде Суга се очавка да участват в церемония в Токио, която ще бъде в съкратен вариант заради коронавирусната пандемия.

Земестресението с магнитуд 9, последвано от цунами, разтресе Япония на 11 март 2011 г. и отне живота на около 18 400 души, повечето от които бяха от префектурите Мияги, Ивате и Фукушима, по данни на японската полиция.

Вследствие на природното бедствие в три от реакторите на атомната електроцентрала "Фукушима 1" се получи неконтролиран ядрен разпад, след като цунамито връхлетя съоръженията. Броят на хората, които загинаха заради бавната евакуация е 3767, включително 2313 в префектура Фукушима, по данни на Агенцията за възстановяване.

 

Коментари

Новини Варна