IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
15:45 | 26 март 2021
Обновен: 15:39 | 19 април 2024

Русия се наежи: Не иска още кораби на НАТО в Черно море

"Шпионската" кампания е натрапена на България отвън, заяви Мария Захарова

По материала работи: Слав Велев
Русия се наежи: Не иска още кораби на НАТО в Черно море

Русия ще реагира адекватно на дейностите на НАТО в Черно море, действайки в интерес на гарантиране на собствената си сигурност. Това заяви в петък на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, съобщава ТАСС, предаде News.bg.

"Накратко, отговорът от гледна точка на гарантиране на собствената ни сигурност е традиционен: ние ще реагираме адекватно", каза Захарова, коментирайки по искане на журналисти възможния отговор на Русия на засилването на военното присъствие на алианса в Черно море и мерки за предотвратяване на провокации.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по-рано, че алиансът ще продължи да изгражда военното си присъствие в Черноморския регион "на сушата, в морето и във въздуха".

Русия и САЩ имат възможност за конструктивен диалог по редица въпроси, свързани с уреждането в Близкия изток, по-специално относно решаването на палестино-израелския конфликт.

"Нашите позиции се препокриват поне, че палестинският въпрос трябва да бъде решен въз основа на принципа на две държави - Палестина и Израел, одобрен с резолюции на Съвета за сигурност на ООН ... Има ли възможности за конструктивна руско-американска координация в тази област - Да", каза тя.

Според Захарова именно Вашингтон трябва да коментира политиката на САЩ в тази посока. "В момента приликите в комбинацията от подходи от страна на САЩ се подкрепят само от намерения под формата на изявления, така че трябва да изчакаме конкретни действия".

Твърдението на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, че Русия е "опасен съсед" за Европейския съюз, е глупаво, обясни Захарова.

"Това е голяма глупост. Да се декларира, че Русия е опасен съсед , е глупост". Москва призовава ЕС да промени обвинителния си тон срещу Русия, такъв тон е неприемлив.

"Това са неприемливи сравнения и изрази, неприемлива тоналност. Неведнъж сме коментирали това на нивото на ръководството на страната ни. Предлагаме Европейският съюз да промени обвинителния си тон, да бъде реалист, да види собствените си проблеми, а не да се опитва да минимизира собствените си проблеми чрез някаква митологизация на агресивната роля на Русия", каза тя.

Кампанията за борба с т. нар. руски шпиони в България е натрапена на София отвън. Това заяви днес говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС, предаде БТА.

"Не мога да не се съглася, че доколкото това не отговаря на интересите на българския народ, зад това най-вероятно стои насърчаване на подобни стъпки и действия отвън. Защото е невъзможно нещо подобно да се обясни с коренните, националните естествени интереси на България", каза тя на брифинг.

Захарова обърна внимание, че неотдавнашното обявяване на двама руски дипломати за персона нон грата в България е петият подобен случай.

Коментари

Новини Варна