IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Свят
15:15 | 27 март 2021
Обновен: 15:01 | 27 март 2024

Египет скочи срещу въведената от България карантина

10 дни затворени ще бъдат всички наши сънародници, завърнали се от страната на фараоните

По материала работи: Слав Велев
Египет скочи срещу въведената от България карантина

Снимка: Хургада, 18 юни 2020/Khaled Desouki/AFP

Египетското правителство е изпратило протестна нота във връзка с въведената задължителна 10-дневна карантина от България за връщащите се от страната туристи. Тя е изпратена до Министерството на външните работи, Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма, съобщи за TravelNews Павлина Русева, член на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“. В Египет са валидни противоепидемични мерки и е контролирано струпването на туристи на едно място. Прецизиран е капацитетът на гостите в хотелите и ресторантите, числеността на групите при транспортиране им по време на екскурзии, посещения на обекти и трансфери, пише в нотата.

Натоварването на болничната система в Египет е слабо. Показатели, за които България към настоящия момент не може да регистрира за съжаление. В Кайро се намира един от най-големите центрове на Световната здравна организация.

Данните от сайта на СЗО и справка на съотношението по някои показатели показват, че в Египет средно на ден има по 600 заразени с COVID-19 през последната седмица при население от 98 млн. Общият брой установени случаи от началото на пандемията е 196 000, починалите са 11 680, общата смъртност е 0,2%. Докато в България при население от 7 млн., средно на ден случаите са 4000 през последната седмица. Общият брой на установените случаи е 312 000, починалите 12 307 с обща смъртност от 4%, показват данните.

От Египет липсват данни за регистрирани заболели от COVID- 19 след завръщането си у нас, но в същото време за тази дестинация са наложени необосновано тежки ограничения за пътуване. Южноафриканският щам бе регистриран в Европа в страни като Гърция, Дания, Белгия и Германия. Към момента за пристигащите от тези страни, България не е наложила същата превантивна мярка за задължителна карантина. Партньорите ни в Африка питат защо се допуска прилагането на дискриминационна политика и се нарушава свободата на придвижване спрямо африканските, а не към европейските страни, в които очевидно има висока заболеваемост?, коментира Павлина Русева.

По този повод от „Обединение Бъдеще за туризма“ настояват режимът за пътуващите българи до Египет да бъде облекчен в най-кратък срок и бъде премахната задължителна карантина при завръщането им в България. Те са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, до доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. „Очаквахме последваща конкретизация през изтеклата седмица на попадащите в заповедта страни и обобщаващ анализ на резултатите, породили налагането на мярката и силно засегнали дейността в сектора на пътуванията. Припомняме, че Африка е вторият по големина и население континент, в чийто териториален обхват се включват общо 61 държави. Поставянето им под общ знаменател като „опасни“ страни е неоснователно и недоказано откъм регистрираната заболеваемост. Афишираното в медиите притеснение, че от Африка има опасения за нахлуване на Южноафрикански или Нигерийски щам, не се доказа от резултатите на прибралите се от Занзибар наши туристи. От завърналите се от Танзания 2000 българи, едва шест човека са дали положителен резултат от PCR преди въвеждането на карантината и не са с доказан по вид „опасен“ щам, вече повече от 16 дни“, пише в писмото на сдружението до премиера.

Туроператорите са планирали 45 полета до Египет през април и май. Те апелират за преразглеждане на заповед РД-01-167/12.03.2021 на министъра на здравеопазването и нейното актуализиране с оглед, че държави, като Египет, Тунис и Мароко, като незначителна част от територията на континента Африка, са по-ниско рискови от България и част от европейските държави. Туроператорите и местните хотели са планирали достатъчно превантивни мерки за контрол с изискването за входно и изходно PCR тестване. Освен това вече има значителен брой ваксинирани българи, които искат да пътуват.

Междувременно туроператорите алармираха, че цари пълен хаос по отношение на поставянето под карантина от РЗИ на пристигналите българи с последните чартъри от Занзибар. Някои хора са поставяни под карантина, други – не. Хората не знаят дали след изтичането на десетия ден трябва да си правят PCR тест или директно се освобождават. Различните РЗИ в страната дават разнопосочна информация.

 

Коментари

Новини Варна