IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
11:30 | 29 март 2021
Обновен: 08:22 | 25 април 2024

Освободиха танкера, заседнал в Суецкия канал

Това е станало с помощта на 17 буксира

По материала работи: Ставри Таргов
Освободиха танкера, заседнал в Суецкия канал

Танкерът "Ever Given", който беше заседнал в Суецкия канал и в продължение на 5 дни блокираше движението, рано тази сутрин беше изтеглен с помощта на 17 буксира.

Въпреки това движението в канала все още не е възстановено. Очаква се това да се случи, след като контейнеровозът бъде изпратен за технически преглед. Планирано е това да стане по обед, когато ще започне приливът, съобщи източник от кризисния щаб.

"В 11.30 часа ще започне приливът, нивото на водата ще се покачи с около 2 метра. В момента контейнеровозът е разположен близо до брега. С прилива ще се опитаме да го раздвижим и изпратим на технически преглед, който ще се осъществи в езерата, намиращи се на север от канала. След това навигацията ще се възобнови", каза източникът.

Той уточни, че това е сценарият, но колко време ще отнеме неговата реализация не е ясно. Според някои информации корабът има сериозни повреди.

В момента на северния и южния вход на канала са се образували големи опашки от чакащи кораби – около 400 на брой, съобщава БНТ, като се позовава на БГНЕС.

Коментари

Новини Варна