IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
20:53 | 20 април 2015
Обновен: 01:20 | 29 април 2024

Смъртта на стотици в Средиземно море засрами Европа

Това може да промени сегашната й политика спрямо имигрантите

По материала работи: Борис Проданов
Смъртта на стотици в Средиземно море засрами Европа

Възмущението, пред което лидерите на Европа са изправени заради смъртта на стотици бежанци, опитали се да достигнат бреговете на континента, може да доведе до промяна в политика, която критици осъдително описват като "да оставим хората да се удавят, за да възпрем други в отчаяна нужда", пише Аластър Макдоналд от Ройтерс.


Защитният ров, който Средиземно море образува между крепостта Европа и неможещите да се похвалят с нейното благополучие съседи, може да стане малко по-малко труден за преминаване, но вниманието ще остане съсредоточено върху разубеждаване на потенциалните мигранти да достигат до континента по начини, които не крият риск от удавяне в морето.


В опит да реагират на смъртта на до 700 души на риболовен кораб, опитали се да стигнат от Либия до Италия, външните министри от ЕС се срещат днес, а държавните и правителствените ръководители, някои от които вече призовават за промяна, също може да се съберат скоро.
Те обаче трябва да се справят с дилемата, която ги накара през октомври да свият обхвата на спасителна операция, от страх да не стане, както каза германският вътрешен министър, "мост към Европа за стотици хиляди хора, бягащи от войната и глада в Африка и Близкия изток. Правителствата, обкръжени от антиимигрантски партии, сега изпитват обратния ефект от пренебрегването на хуманитарното бедствие.


"ЕС може да разполага със средствата за спасяване на бежанците, бягащи от ада на Сирия и Либия, но ги оставя да се удавят", написа за в. "Зюддойче цайтунг" германският юрист Хериберт Прантъл.


"Европа използва загиналите бежанци, за да се предпази от други", каза той. "Европа затяга коланите".


Председателят на Европейския парламент говори за "срам". Според активистите, изразяващи подкрепа за бежанците, последните са окуражени, че общественият отзвук може да донесе промяна, макар и ограничена от егоизма на един континент, докачлив на тема безработица и терористични заплахи.


По-лесният достъп до убежище на южното крайбрежие и опитът за слагане на край на кавгата между държавите от Европейския съюз за това кой колко бежанци да приеме, са елементи от стратегия, по която работи изпълнителната власт на ЕС.


В краткосрочен план обаче броят на загиналите може да обърне тенденцията в полза на тези като италианския премиер Матео Ренци, които призовават за повече ресурси за спасяването на човешки животи, и в ущърб на онези, които оприличиха миналогодишната спасителна операция на Италия "Маре нострум" на фериботна услуга за нелегални пътници.


"Проблемът със загиването на мигранти най-сетне стана значим на международно ниво", каза в Женева Ленард Дойл, говорител на Международната организация по миграция. "Започваме да виждаме как хората реагират на хуманитарния аспект" на този проблем.

Коментари

Новини Варна