IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Свят
16:50 | 4 април 2021
Обновен: 15:04 | 4 май 2024

Папата определи като скандални военните разходи на фона на пандемията

След като произнесе литургия, Франциск прочете посланието си "Urbi et Orbi"

По материала работи: Слав Велев
Папата определи като скандални военните разходи на фона на пандемията

Снимка: vaticannews.vа

Папа Франциск призова страните във великденското си послание да ускорят разпределението на ваксините срещу COVID-19, особено сред бедните в света, и нарече въоръжените конфликти и военните разходи по време на пандемия "скандални", информира "Ройтерс", предаде News.bg.

Коронавирусът означаваше, че това е втората поредна година, в която великденските папски служби се посещават от малки групи хора пред вторичен олтар на базиликата "Свети Петър", вместо от тълпи в църквата или на площада отвън.

След като произнесе литургия, Франциск прочете посланието си "Urbi et Orbi" (към града и света), в което традиционно прави преглед на световните проблеми и призовава за мир.

"Пандемията все още се разпространява, докато социалната и икономическа криза остава тежка, особено за бедните. Независимо от това - и това е скандално - въоръжените конфликти не са приключили и военните арсенали се укрепват", подчерта главата на католическата църква.

Франциск, който обикновено би направил обръщението пред около 100 000 души на пл. "Свети Петър", говори пред по-малко от 200 души в църквата, докато посланието беше излъчено на десетки милиони души по целия свят.

Площадът беше празен, с изключение на няколко полицаи, следящи за спазването на строгия тридневен национален локдаун.

Папата помоли Бог да утеши болните, тези, които са загубили любим човек, и безработните, призовавайки властите да дадат на семействата в най-голяма нужда "достойна храна".

Той похвали медицинските работници, съчувства на младите хора, които не могат да посещават училище, и каза, че всички са призовани да се борят с пандемията.

"Призовавам цялата международна общност, в дух на глобална отговорност, да се ангажира да преодолее забавянията в разпространението на ваксини и да улесни тяхното разпространение, особено в най-бедните страни", каза той.

Франсис, който често призовава за разоръжаване и пълна забрана за притежание на ядрени оръжия, каза: "Все още има твърде много войни и твърде много насилие! Нека Господ, който е нашият мир, да ни помогне да преодолеем мисленето на войната. "

Отбелязвайки, че е Международният ден за осведоменост срещу противопехотните мини, той нарече такива оръжия "коварни и ужасни устройства ... колко по-добър би бил нашият свят без тези инструменти за смърт!"

Като споменава конфликтните области, той откроява за похвала "младите хора в Мианмар, ангажирани да подкрепят демокрацията и да накарат гласовете им да бъдат чути мирно". Повече от 550 протестиращи са убити след военния преврат на 1 февруари в Мианмар, който папата посети през 2017 г.

Франсис призова за мир в няколко конфликтни зони в Африка, включително региона Тиграй в северната Етиопия и провинция Кабо Делгадо в Мозамбик. Той каза, че кризата в Йемен е "посрещната с оглушително и скандално мълчание".

Той призова израелците и палестинците да "преоткрият силата на диалога", за да се постигне решение на две държави, където и двамата да живеят рамо до рамо в мир и просперитет.

Франсис заяви, че осъзнава, че много християни все още са преследвани и призова за премахване на всички ограничения на свободата на изповеданията и религията по света.

 

Коментари

Новини Варна